El sector editorial català celebra el millor any en vendes de la història
Si la campanya de Nadal és bona, s'arribarà a la xifra rècord de 1.200 milions d'euros de facturació anual a l'Estat, dels quals 260 corresponen a Catalunya
BarcelonaDel total de llibres produïts anualment a l'estat espanyol, un 53% es pensen i fabriquen des de Catalunya. El sector editorial dona feina directament i indirectament a un total de 35.000 persones. "Som un sector molt dinàmic, que ha crescut en els últims cinc anys al voltant d'un 35%", ha explicat Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre, coincidint amb la celebració de la Nit de l'Edició, en què s'ha reconegut, entre d'altres, la feina de llibreries com Sendak o la de traductores com Marta Pera Cucurell i Agata Oszerzek. "En el camp del llibre juvenil, aquest creixement ha estat encara més destacat, al voltant del 45%, en part gràcies a l'auge d'un nou gènere, el romantasy, que barreja les històries d'amor i les de dracs", ha afegit. Només durant el 2024, el llibre juvenil ha crescut un 15%. "També el còmic ha recuperat part de l'embranzida que havia perdut fa un parell d'anys, i el llibre de butxaca, que és un fons d'armari molt important del sector, ha pujat un 10% només aquest 2024". El president de la Cambra del Llibre ha volgut destacar també "el fenomen de l'audiollibre, que continua creixent".
El llibre en català, que representa un 30% de les vendes a Catalunya, té un punt àlgid per Sant Jordi. "Aquest últim Sant Jordi va ser de xifres rècord –ha dit Tixis–. Es van facturar més de 25 milions d'euros [1,4 milions més que el 2023], i la meitat correspon al llibre en català". Tixis també ha elogiat els resultats de l'última Setmana del Llibre en Català, per la qual van passar més de 100.000 persones i en què es van incrementar les vendes un 20% en relació amb l'any anterior.
Un creixement que no s'estanca
"És la primera vegada a la història que es poden superar els 1.200 milions d'euros de facturació a l'Estat –ha explicat Tixis–. Si el llibre d'interès general continua sent un dels regals estrella de Nadal, cosa que esperem, aquesta xifra serà una realitat. Representarà un creixement d'entre el 10% i el 12% del sector". A Catalunya, la facturació s'enfilaria fins als "260 milions d'euros", dada que també "és de rècord". En català, la xifra ronda els 80 milions d'euros, que creixeria notablement si "s'hi afegeix el llibre infantil i el llibre de text" (dades que no ha donat el gremi).
Continuarà creixent a aquest ritme, el sector editorial? "Si tenim en compte les previsions macroeconòmiques que ens arriben, tot ens fa pensar que aquesta tendència es mantindrà, encara que no podem afirmar que sigui amb aquesta intensitat. En els últims cinc anys, el llibre s'ha convertit en un dels entreteniments preferits dels lectors", ha reblat el president de la Cambra del Llibre
Entre els reptes de futur del sector hi ha "el paper de la intel·ligència artificial (IA) a l'hora de detectar nous jaciments de lectors i d'agilitzar processos de promoció i distribució". La IA té, però, una cara negativa: "Pot arribar a imitar l'estil d'escriptors, però mai no els hauria de suplantar". Un altre repte és que alguns dels acords del Pla Nacional del Llibre i la Lectura s'acabin fent realitat. "Les biblioteques escolars i el personal previst per treballar-hi s'estan implementant amb una gran lentitud, molt més de la que pensàvem –ha explicat Patrici Tixis–. D'altra banda, la decisió de marginar la literatura de les assignatures de segon de batxillerat ens ha sorprès i alhora també indignat. Ens sembla contradictori que, d'una banda, es vulgui incentivar la lectura i, en paral·lel, es posi sobre la taula un canvi educatiu com aquest. La lectura és un ascensor social sense cap mena de dubte, i no s'entenen mesures tan desafortunades com aquesta". Tixis ha dit això minuts abans que el Govern fes marxa enrere i decidís que la literatura es quedés a segon de batxillerat com a assignatura de modalitat.