Ganes de Sant Jordi, ganes de carrer
Les llibreries s'omplen dos dies abans de la diada, que aquest any més que mai estarà marcada per les cues
BarcelonaFalta un dia per Sant Jordi però, en realitat, la diada ja ha començat. No ho semblava aquest dimecres al matí a Barcelona, quan la pluja ha tombat la intenció de les llibreries de treure una taula amb llibres a fora el carrer en la iniciativa pensada per estirar la festa dos dies abans. El pròleg santjordiesc s'ha animat a partir del migdia, cosa que confirma la infal·lible teoria que, si fa sol, els lectors corren a buscar llibres. A la Finestres, la Byron, la Documenta, l'Ona, la Central del carrer Mallorca i la Laie de Pau Claris pràcticament no s'hi podia entrar a la tarda, i de sobte s'hi han tornat a veure escenes pròpies d'un Sant Jordi normal, amb llibreters corrent amunt i avall i pescant títols fins i tot directament de les caixes de cartró.
"Són dies de molt moviment, es palpen les ganes de Sant Jordi en l'ambient", explica la llibretera de la Byron, Mariana Sarrias. A la Laie, el llibreter Lluís Gallardo constata que "des del cap de setmana s'ha animat molt, però justament avui estem tenint molta feina", i ho atribueix en part al fet que "molta gent voldrà evitar fer cues divendres". I a l'altra banda del carrer, la llibretera de l'Ona, Montserrat Úbeda, defineix el ritme dels últims dies com "una muntanya russa" que els està entusiasmant. "És un oasi dins de tanta tristesa. Espero que la festa serveixi com un parèntesi de vida dins d'aquesta realitat tan estranya", apunta. Entre les previsions de més venuts, els llibreters auguren que el pòdium l'ocuparan els llibres de Jaume Cabré, Xavier Bosch, Maria Barbal, Eduardo Mendoza, Javier Cercas, Víctor García Tur i Arcadi Oliveres.
Des d'aquest dimecres i fins divendres, les llibreries poden instal·lar una parada a l'exterior de l'establiment per vendre llibres i perquè els escriptors firmin. El primer dia d'aquesta nova proposta ha funcionat a mig gas: les llibreries s'han omplert però a les signatures d'autors no s'hi han fet gaire cues. "Tot el que es vagi fent per eixamplar la sortida de la gent al carrer està molt bé, però caldrà temps perquè es consolidi més enllà de la pandèmia", pronostica l'escriptor gironí Rafel Nadal, que ha signat Mar d'estiu (Univers) a la Byron. Veterà de les jornades maratonianes durant el 23 d'abril, aquest any Nadal farà una excepció i passarà el matí a Barcelona, però la tarda a Girona. "És la primera vegada en molts anys que el passaré a la meva ciutat", admet l'autor. Les debutants Irene Pujadas i Laia Viñas –guanyadores ex aequo de l'últim Premi Documenta amb Els desperfectes i Les closques (L'Altra)–, en canvi, esperen amb fervor estrenar-se en l'experiència de passar un dia sencer dedicant llibres en directe. "Estem contentes i perplexes a la vegada, tot i que teníem fe en poder celebrar Sant Jordi d'alguna manera o altra. El gran misteri serà com ens desplacem d'un lloc a un altre", diu Pujadas, que admet haver demanat trucs a una escriptora propera per sobreviure a la jornada. "El més bonic de tot això és trobar-nos gent desconeguda que se l'ha comprat", afegeix Viñas.
El Sant Jordi de les cues
A la Calders han muntat una programació digna de festa major, ja que no podran celebrar el seu Sant Jordi particular al pati de l’Antic Teatre. Aquests dies han convidat editors, periodistes i autors a fer de llibreters, que si traductors del rus, que si experts en clàssics. “Juguem a fidelitzar el nostre públic. No pretenem competir amb grans llibreries ni amb Amazon”, diu la llibretera Isabel Sucunza. Aquest dimecres al matí els DJ convidats eren els periodistes Anna Guitart i Xavier Grasset. Al matí el degoteig permetia entretenir-s’hi. En Grasset diu que han venut un Paul Valéry i una Laia Viñas. Recomana el No diguis res de Patrick Radden Keefe i la Ruta d’escapada de Philippe Sands, dues novel·les d’arrel periodística. Ell s’ha comprat la Brit Bennett. Sucunza afirma que des del cap de setmana l’afluència de gent és bona –“la gent compra de 3 en 3 o de 4 en 4, per regalar”–, tot i que ha "trobat a faltar una campanya institucional” per incentivar la compra anticipada. Les llibreries hauran de tenir una persona controlant aforaments i el confinament perimetral impedirà que a la capital catalana s'hi traslladi gent de fora de la comarca. “Normalment el 23 aquí no es pot caminar i no serà així –diu–. No podrem repetir la caixa de fa dos anys, és materialment impossible”.
Aquest any serà, inqüestionablement, el Sant Jordi de les cues. Ja sigui als espais perimetrats, a fora o a dins de les llibreries, hi haurà controls d'aforament arreu per evitar aglomeracions i complir les condicions imposades pel Procicat. "Serà la primera gran festa popular que es fa a Catalunya des de la pandèmia, i això fa molta il·lusió", subratlla el llibreter de la Documenta, Èric del Arco. Amb l'eufòria de la diada, però, hi conflueix la necessitat que tot plegat surti bé. "Serà difícil. Caldrà fer cues per comprar llibres i per firmar, s'haurà de tenir paciència. Però hem de demostrar que som capaços de respectar les normes –diu Del Arco–. Encara sembla mentida que el divendres sortirem al carrer".