Llibres
Llegim Actualitat 10/09/2021

Maria Barbal inaugura "el gran homenatge al català que és la Setmana"

"L'autèntic 'hub' que la nostra cultura necessita és el del llibre", diu Joan Carles Girbés

2 min
Maria Barbal en l'acte inaugural de la Setmana del Llibre en Català

BarcelonaFa anys que el món del llibre en català viu instal·lat en una paradoxa: el d'un creixement, petit però sostingut, enmig d'un panorama complicat, que quan surt d'una crisi cau en la següent. "Ara mateix, un de cada tres títols venuts és en català, però no ens hem de conformar amb les vendes d'un terç del sector", ha recordat aquest divendres Joan Carles Girbés, president de la Setmana del Llibre en Català, a l'acte inaugural de la 39a edició de la fira, que se celebra per segon any consecutiu al Moll de la Fusta.

Joan Sala, president d'editors.cat, acabava de completar la mirada panoràmica: "Tenim diversitat, qualitat, producció i bones traduccions, també d'assaig, quan fa uns anys costava de trobar-ne. I ara volem donar vitalitat al còmic". Entre les males notícies, Sala ha fet memòria que "l'univers de lectors en català és petit", que el país té "un baix percentatge de gent lectora" i que hi ha "una gran manca d'audiovisual en català". Per al president d'editors.cat, cal "actuar decididament" des de l'administració. "Publiquem més de 10.000 llibres l'any en català i només una desena d'autors poden viure del que escriuen", ha dit.

La consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga, s'ha apuntat la petició: "Lluitarem per aquest 2% cultural dels pressupostos, tan desitjat per tots plegats. L'edició ha de ser més que mai motor del sector cultural". També Jordi Martí, tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, ha admès que "el sector del llibre necessita més escalf, suport i recursos". Girbés havia sigut clar minuts abans en aquest sentit: "L'autèntic hub que la nostra cultura necessita és el del llibre".

Maria Barbal ha posat el colofó a la inauguració d'aquest "gran homenatge al català que és la Setmana". Ha evocat com el seu pare li llegia en veu alta quan era petita la traducció de Marià Manent d'El llibre de la jungla, de Rudyard Kipling. "Encara que em perdés significats i matisos, penso que vaig entrar a la fantasia i la fabulació per una de les portes grans –ha dit–. Vaig començar a aprendre les diferències entre el món pròxim i el món imaginat". El sector del llibre en català, content a mitges amb el seu present, necessita imaginar un futur proper més ambiciós.

stats