Manel Ollé guanya els Jocs Florals amb un llibre sobre una Barcelona apocalíptica
El poemari 'Un grapat de pedres d’aigua' es publicarà a LaBreu Edicions a la tardor
BarcelonaEl poeta i professor d'estudis xinesos Manel Ollé és el guanyador del Premi de Poesia Jocs Florals de Barcelona 2021, dotat amb 9.000 euros, amb el llibre de poemes Un grapat de pedres d’aigua, que s'ha imposat a 109 obres. "El títol del llibre és una imatge enigma que va reapareixent de tant en tant: els poemes són pedres que cauen dins l'aigua -explica l'autor-. Però la pedra és polisèmica, perquè també apareix llançada i rebotant damunt l'aigua, o ens podem trobar que la llum hi entra a dins, com en un poema d'Andreu Vidal. Kafka també té una imatge que m'agrada: la del mar glaçat a dins d'una pedra".
Set anys després de Bratislava o Bucarest (Edicions 62, 2014) –amb el qual va guanyar el premi Gabriel Ferrater–, Manel Ollé ha trobat una forma d'expressió poètica que connecta amb el seu primer llibre, De bandera liberiana (Columna, 1994). "Allà ja feia dialogar els poemes amb proses, però en el cas d'Un grapat de pedresd'aigua el procediment ha estat diferent: tenia 100 haikus on explicava una història molt sintètica, i en vaig triar una setantena que acompanyo de proses, que gairebé són contes, a la manera de Diari 1918 de J.V. Foix, un autor que m'agrada molt".
La Barcelona de la pandèmia i de plaça Urquinaona
En moltes de les proses del llibre hi apareix una Barcelona apocalíptica. "A vegades, la ciutat està enfonsada sota les aigües –avança–. Les protestes de la tardor del 2019 a Urquinaona i la pandèmia hi apareixen. L'entorn és hostil i en guerra, però no perquè això sigui el reflex d'una realitat concreta, sinó per projectar-hi la imaginació". A més de Foix, Manel Ollé reconeix com a influències directes per aquest volum Pere Gimferrer, l'imaginari distòpic de J.G. Ballard i sèries com Love, death and robots. El personatge que protagonitza les proses a vegades "es tapa amb els llençols i rebutja sortir al carrer", d'altres mira cap al passat –"emergeixen records, situacions i retrobaments", precisa– i fins i tot "s'encara amb la mort i la separació d'algú estimat". L'objectiu últim és "buscar la bellesa enmig de la desolació".
El premi es lliurarà el 10 de maig en el marc del festival Barcelona Poesia. Els mantenidors del premi han estat Antoni Clapés Flaqué, Maria Josep Escrivà Vidal, Mireia Calafell Obiol, Ester Andorrà Culubret i Xènia Dyakonova. El poemari es publicarà dins de la col·lecció Alabatre de LaBreu Edicions.
Nascut a Barcelona el 1962, Manel Ollé és professor d'estudis xinesos a la UPF i d'escriptura literària a l'Escola Bloom. Ha publicat els llibres de poesia De bandera liberiana (Columna, 1994), Mirall negre (Proa, 2002) i Bratislava o Bucarest (Edicions 62, 2014). També assajos com La Xina que arriba: perspectives del segle XXI (Eumo, 2009) i l'antologia Combats singulars: antologia del conte català contemporani (Quaderns Crema, 2007). Actualment prepara una altra antologia de nova narrativa catalana per a l'editorial Comma Press, The Book of Barcelona, que apareixerà aquesta tardor al Regne Unit.
De la seva vessant com a traductor destaquen també les versions en català de L’obra mestra desconeguda, d’Honoré de Balzac (Quaderns Crema, 1997), El sentit de la literatura, de Gao Xingjian (Empúries, 2004), Contes estranys del pavelló dels lleures, de Pu Songling (Quaderns Crema, 2001) i Pedra i pinzell. Antologia de la poesia clàssica xinesa (Alpha, 2012).