Música
Actualitat24/03/2022

Les mil i una nits de Pau Riba

Males Herbes publica l'últim llibre del músic, 'Història de la música del segle XX (l'electrònica)'

BarcelonaPau Riba (Palma, 1948 - Tiana, 2022) deia que el 1998 havia deixat de llegir la revista Muy interesante perquè havia aconseguit posar tarifa plana d'internet a la Casa Alta, on vivia, i havia trobat així una nova manera de documentar-se. Precisament aquell any havia començat a escriure una història dels instruments vinculats a les transformacions tecnològiques, que el fascinaven. "Venia de viure en cases sense llum, però l'evolució el flipava i fluïa amb ella. Quan Bob Dylan va endollar per primera vegada la seva guitarra a l'electricitat, ell frisava per poder fer-ho també", explica la companya del músic, Memi March, que ha estat al seu costat les últimes tres dècades. Durant tot aquest temps, Riba va bolcar-se en escriure un llibre sobre l'electricitat, la música, els instruments i la seva filosofia de vida, resseguint des del segle XIX fins al punk. L'havia aparcat durant uns anys i el va reprendre i enllestir abans de morir el 6 de març passat. Es titula Història de la música electrònica del segle XX (l'electrònica) i el publica Males Herbes.

Escrit a ràfegues i ple de connexions entre idees com un laberint musical, el llibre va ser per a Riba una via d'escapament del dolor que va patir en l'últim tram de la malaltia. "Els primers mesos el van diagnosticar malament, ho atribuïen a un dolor psicosomàtic. Vam veure que a l'escenari s'eclipsava i li desapareixia, però a casa com ho podíem fer? El Pau va aprofitar l'escriptura del llibre per apaivagar el dolor, i quan l'havia acabat va arribar el diagnòstic real, que ens deia que havíem arribat tard i ja no hi havia res a fer", recorda March. Era l'octubre, i l'editorial va iniciar una cursa contrarellotge perquè Pau Riba pogués tenir el llibre a la mà. "El va poder agafar l'últim dilluns i vam fer un dinar en què es va saltar totes les dietes. El Pau es va morir llegint-lo a l'hospital, n'estava molt content", afegeix March.

Cargando
No hay anuncios

El llibre és "una catedral" feta de reflexions sociològiques sobre les drogues i la contracultura, claudàtors autobiogràfics, pensaments sobre els avenços tecnològics i crítiques a la gestió i la política de la música. "És Les mil i una nits de Pau Riba, una enciclopèdia de personatges impressionant i un text que encomana les ganes de recerca i de descoberta d'allò que va explicant", subratlla l'editor de Males Herbes, Ricard Planas.

Coherent, inconformista i radical

Uns anys abans, Riba va estar a punt d'escriure una autobiografia a partir de 20 cançons seves. "Al final va demanar al seu entorn artístic que escollís els temes. Vam fer entrevistes llarguíssimes en què explicava què hi havia al darrere i parlava de la relació amb les drogues, les seves parelles i els vincles amb altres músics", explica l'editor i escriptor Ramon Moreno, que va donar forma de llibre a aquelles converses i les va convertir en el llibre Pau Riba en 20 cançons (Cal·lígraf, 2018). En un acte organitzat a la llibreria Byron per l'ARA en col·laboració amb la Generalitat, Moreno ha recordat aquest dimecres com Riba "sempre va ser coherent, inconformista i radical. No volia parlar mai del passat i mai volia fer el mateix disc o la mateixa cançó".

Cargando
No hay anuncios
"Pau Riba va ser un geni creatiu i també un gran poeta. És important que no caigui en l’oblit"

Al seu costat, el cap de Cultura de l'ARA, Xavier Cervantes, ha subratllat la capacitat de Riba "de reinventar el folklore català" amb discos com Jo, la donya i el gripau i de "regirar la llengua", perquè era un artista que "no havia de pagar cap peatge cultural". Els últims mesos, arran de la seva malaltia i la mort, Riba ha estat a la primera línia de l'actualitat catalana. "Va ser un geni creatiu i musical, i també un gran poeta –ha dit Moreno–. Ara és important que no caigui en l'oblit".