Sector editorial
Llegim Actualitat 23/03/2022

Neix Peu de Mosca, una editorial que vol fer créixer l'assaig en català

Un dels primers títols publicats és 'Antologia sentimental de la música catalana', de Joan Magrané

2 min
El compositor reusenc Joan Magrané.

BarcelonaL'any 2015, només un de cada deu llibres de no-ficció que es compraven a Catalunya era en català. El sector es va proposar corregir aquesta xifra i, des de llavors, editorials com Arcàdia, Raig Verd, Periscopi, Comanegra i Tigre de Paper –entre d'altres– han apostat per publicar assajos, reculls d'articles, llibres de divulgació i biografies.

"Quan vam començar a pensar en un projecte d'editorial en català, ens va semblar que el nínxol de l'assaig era més gran que el de la ficció", explica David Torres Sanz, un dels tres impulsors de Peu de Mosca, juntament amb Eduard Arnal i Quim Pallarès. "Hi donàvem voltes des de feia temps, des que vam estudiar el màster de la IDEC-Pompeu Fabra, dirigit per Javier Aparicio –recorda–. A Peu de Mosca publicarem uns sis títols l'any, de moment, perquè tenim altres feines. Ens centrarem, sobretot, en l'assaig. Si una cosa no farem seran llibres sobre el Procés!"

Una de les il·lustracions d'Alba Domingo per al llibre 'Da nuces pueris' de Ferrater.

Tant el David com l'Eduard van estudiar ciències polítiques –el Quim està especialitzat en disseny i maquetació–, i un dels títols que publicaran aquest 2022 mostra les seves arrels: serà un assaig del professor universitari Toni Rodon sobre "confrontació política i polarització". Els primers dos llibres del catàleg, que acaben d'arribar a les llibreries, són Antologia sentimental de la música catalana, del compositor Joan Magrané, on "presenta les seves impressions sobre alguns dels principals compositors catalans de finals del segle XIX i inicis del segle XX, entre els quals hi ha Blancafort, Toldrà i Mompou", i una edició il·lustrada per Alba Domingo del poemari de Gabriel Ferrater Da nuces pueris. "Ens interessen els llibres il·lustrats per a adults. Tenim previst fer-ne un cada any, sigui de poesia o de narrativa, sobretot de clàssics", avança.

A l'estiu, Peu de Mosca publicarà els articles que el polític i traductor Andreu Nin va escriure des de l'URSS a la dècada dels anys 20 i recuperaran el volum de conferències Les dones i la literatura catalana (1986), amb aportacions de Maria-Mercè Marçal, Maria Antònia Oliver, Carme Riera, Margarida Aritzeta i Anna Murià. "Un altre llibre que publicarem, o bé a finals d'any o a principis del 2023, és l'anàlisi de la crítica literària Marina Porras de les figures femenines a l'obra de Mercè Rodoreda", explica l'editor.

stats