Literatura
Llegim Actualitat 11/01/2023

Llums i ombres del present als premis Ciutat de Gandia

Jordi Sebastià publica la novel·la 'Un afer europeu' i Xavier Mas Craviotto el poemari 'La llum subterrània'

2 min
Jordi Sebastià i Xavier Mas Craviotto

Barcelona"Tot el que es conta en aquestes pàgines està basat en fets reals. L'autor, però, ha optat per suavitzar-los per tal que la narració resulte creïble i suportable". Amb aquesta nota inicial arrenca Un afer europeu, la novel·la amb què Jordi Sebastià (Burjassot, 1966) ha guanyat el 44è premi Joanot Martorell, dotat amb 20.000 euros. "Han passat 24 anys entre el meu debut, Un assumpte de perifèria, i aquesta segona novel·la. He tornat a la ficció amb una trama que conec prou bé, les clavegueres de la política europea, i amb un assumpte prou conegut, el de la taronja –explica l'escriptor amb el llibre acabat de sortir del forn, publicat a Edicions 62–. L'acció arrenca quan un jove periodista, Joan Ballester, s'assabenta de la possible aprovació d'un tractat comercial que obriria la porta a la venda de taronja vinguda de Sud-àfrica per tot Europa a un preu molt més baix que la taronja valenciana".

L'experiència com a diputat al Parlament Europeu entre el 2014 i el 2019 ha estat la matèria primera d'aquesta història on abunden la hipocresia i les pressions dels lobbies econòmics. "El tema és morbós, no només pel que passa, sinó per esbrinar qui hi ha al darrere de cada personatge", assegura l'autor. Se n'hi escapa un, Ernest Maragall, però aquest queda ben parat.

Si Jordi Sebastià s'endinsa en algunes de les ombres del present, Xavier Mas Craviotto (Navàs, 1996) proposa un viatge cap a la llum en el seu darrer poemari, guardonat amb el 60è premi Ausiàs March, dotat amb 8.000 euros. "La llum subterrània (Edicions 62) comença al lloc on acabava el llibre anterior, La gran nàusea [LaBreu, 2021] –diu–. Aquell poemari parlava de l'ensorrament de significats i sentits, de la devastació. Aquest és el seu revers". Iniciat durant l'última etapa del confinament pandèmic, el llibre s'ha deixat impregnar de l'esperança de tornar a començar. "Després del desgast ve la reconstrucció i la recerca de nous sentits des dels quals mirar-se el llenguatge. Tot el llibre és un itinerari d'un tu i d'un jo que troben una nova llum que va per sota, a la qual aferrar-se. Explora la noció de fe, però no des d'un punt de vista religiós, sinó de fe en el que sigui: en les paraules, en la realitat, en el que som i també en els altres". Aquesta no serà l'única novetat editorial de Mas Craviotto per al 2023: al març publicarà a L'Altra la seva segona novel·la, La pell del món.

stats