La Fira de Frankfurt cancel·la l'homenatge a l'escriptora palestina Adania Shibli

El PEN Català denuncia la decisió, que considera "un acte de ceguesa cultural i política"

2 min
Adania Shibli.

BarcelonaLa Fira del Llibre de Frankfurt, un dels esdeveniments literaris més importants del món, ha cancel·lat la cerimònia d'homenatge a l'escriptora palestina Adania Shibli per "la guerra a Israel", segons ha informat en un comunicat l'agència Litprom, encarregada d'organitzar el premi. Shibli havia de protagonitzar l'esdeveniment que li atorgava el premi LiBeraturpreis per Un detalle menor (en castellà a Hoja de Lata, 2019), una novel·la situada al 1949 que relata com una noia palestina és violada i assassinada per soldats israelians i com, dècades més tard, una jove periodista investiga el crim. Escrit originàriament en àrab i traduït a l'anglès, el castellà i l'alemany, el llibre va ser nominat al National Book Award el 2020 i a l'International Booker Prize el 2021. El LiBeraturpreis és un premi alemany que cada any distingeix un autor de l'Àfrica, l'Àsia, l'Amèrica Llatina o el món àrab i el presenta a la Fira del Llibre de Frankfurt.

En el comunicat de LitProm, l'agència assegura que la decisió de posposar la cerimònia és "consensuada" amb l'autora, però l'agència literària de Shibli ha afirmat a mitjans com el Guardian i el New York Times que no havia estat així i que l'escriptora hauria volgut tenir l'oportunitat de parlar del paper de la literatura en temps convulsos com l'actual. El director de la Fira de Frankfurt, Juergen Boos, ha afirmat en un altre comunicat que l'organització condemnava "el terror barbàric de Hamas contra Israel" i ha afegit que la fira "ha decidit espontàniament crear més espais de programació per a les veus israelianes".

Suport a l'escriptora

Des que es va anunciar la cancel·lació, nombroses veus culturals han expressat suport a Shibli i han criticat la decisió de LitProm. Prop de 350 escriptors, entre els quals hi ha Colm Tóibín i Hisham Matar, han carregat contra els organitzadors de la Fira de Frankfurt i els han exigit "responsabilitat per crear espais per a escriptors palestins" a l'esdeveniment. També s'hi ha sumat el PEN Català, que diu que és "un acte de ceguesa cultural i política" i "posa de manifest la incomprensió, per part de la Fira de Frankfurt, de la necessitat de mantenir una mirada lúcida a un conflicte amb arrels antigues, i en què la violència arriba d’una banda i de l’altra". La branca catalana del PEN Internacional reclama que "la llibertat d'expressió i creació estiguin per damunt de les misèries de la guerra" i demana la fi del conflicte.

La novel·la de Shibli ja va aixecar polseguera a l'estiu quan el periodista alemany Ulrich Noller, membre del jurat del LiBeraturpreis, va abandonar-lo per la decisió de concedir el premi a l'escriptora palestina. En paral·lel, la setmana passada una crítica literària del diari Die Tageszeitung va assegurar que el llibre dibuixava "l'estat d'Israel com una màquina de matar". Litprom afirma ara que l'acte d'homenatge a Shibli tindrà lloc entre el 18 i el 22 d'octubre, una vegada s'hagi acabat la Fira de Frankfurt.

stats