Literatura
Llegim Actualitat 24/02/2022

Eva Baltasar, Irene Solà i Sergi Pàmies representaran Catalunya a la Fira del Llibre de Londres

Marta Orriols, Borja Bagunyà, Raül Garrigasait, Josep Maria Esquirol i Aina Bestard també participaran en l'esdeveniment literari

2 min
Eva Baltasar, a Barcelona, aquest mes de febrer

BarcelonaLa literatura catalana tindrà aquest any un espai especial a la Fira del Llibre de Londres. Catalunya serà la protagonista del focus Spotlight, un paper que fins ara no existia i que servirà per donar preeminència dels autors i la creació del nostre país i fer-ne difusió. La fira, una de les més importants del món en el sector del llibre, se celebrarà del 5 al 7 d'abril i ja té seleccionats els vuit autors que representaran la literatura catalana a Londres: Borja Bagunyà, Eva Baltasar, Aina Bestard, Josep Maria Esquirol, Raül Garrigasait, Marta Orriols, Sergi Pàmies i Irene Solà. La majoria d'aquests autors tenen traduït a l'anglès algun dels seus llibres. Cadascun d'ells conversarà amb escriptors britànics en vuit xerrades que abordaran qüestions com la literatura del jo, els clàssics, el gènere i la identitat a la ficció i la il·lustració en els llibres infantils de no-ficció.

"Volem potenciar les traduccions a l’anglès de la literatura catalana, promoure els autors perquè trobin acords amb les editorials, incentivar els il·lustradors catalans i contribuir en les relacions en el món anglosaxó i el català", afirma el director de l’Institut Ramon Llull, Pere Almeda, que subratlla que el mercat anglosaxó "és un món en el qual és difícil entrar, perquè costa molt que publiquin obres procedents d’altres llengües i literatures". Almeda considera que aquest focus és "una gran oportunitat per a les lletres catalanes" i espera que després d'aquesta edició "canviïn les relacions i l'intercanvi literari entre Catalunya i el Regne Unit per als pròxims anys".

Un projecte que s'estén més enllà de la Fira

El focus català a la Fira del Llibre de Londres havia de tenir lloc en l'edició del 2020, però es va suspendre arran de la pandèmia. A part de les conferències entre escriptors, la literatura catalana també tindrà un espai propi dins la fira amb la presència de 52 editorials catalanes. Aquest espai està pensat perquè els editors i agents catalans es trobin amb els seus homòlegs d'altres països i negociïn acords i intercanvis literaris. A més, hi haurà una exposició sobre il·lustració catalana amb obres de Júlia Sardà, Cristina Losantos, Aina Bestard, Violeta Lopis, Joan Negrescolor i Miguel Pang.

Si bé el focus català es concentrarà durant els tres dies de la Fira de Londres, el programa d'activitats procedent de Catalunya anirà més enllà. Sis cineastes britànics traduiran al llenguatge audiovisual creacions literàries fetes per a l'ocasió d'escriptors com Pol Guasch, Najat El Hachmi, Miquel de Palol i Muriel Villanueva. A Manchester i a Exeter es faran recitals de poesia amb Maria Sevilla, Manuel Forcano i Mireia Calafell, entre d'altres, i a la Universitat de Newcastle l'escriptor Martí Sales conversarà sobre literatura i gastronomia amb la professora Rosi Song. També hi haurà un cicle de cinema català a Londres i representacions d'artistes com el Circ Pistolet, En Diciembre i la Companyia Atresbandes.

stats