Un Sant Jordi de cues a punt d'un atac de nervis
Pedro Almodóvar, Carla Simón i Albert Serra firmen llibres en la diada més cinematogràfica
BarcelonaTres de les estrelles d’aquest Sant Jordi eren els tres cineastes més internacionals de l'Estat: Pedro Almodovar, Carla Simón i Albert Serra. El cineasta manxec debutava firmant a Barcelona i ha desbordat la parada de la FNAC de plaça Catalunya. Les cues d'Almodóvar i també les de mitja dotzena d'autors més han acabat d’atapeir un punt de pas molt concorregut entre dos epicentres de la diada, el passeig de Gràcia i la Rambla: “He de fer la volta a tot Barcelona per anar al metro?!”, es queixa una dona. “Estem literalment atrapats”, es lamenta una altra. A còpia de fer cua unes dues hores sota un sol de justícia, arriba el moment de tenir la firma, després d'una rapidíssima feina en cadena: una treballadora de la llibreria demana el nom al lector i l'apunta en una nota adhesiva que dona a la secretària del cineasta, Lola García. És ella qui s'encarrega de comunicar el nom a Almodóvar. El cineasta està somrient i engrescat amb el fet de firmar el recull de contes inèdits El último sueño (Reservoir Books), però només té uns instants per a cada lector. "És meravellós veure tan bon rotllo, tant somriure i tanta gent preocupada per la cultura i amb ganes de dir a algú «mira, m’agrades» i regalar-li una flor", afirma el cineasta.
Almodóvar havia de firmar a la tarda a la parada de La Central a Diagonal amb Còrsega, però a última hora hi ha hagut un canvi de plans. Si no, hi hauria coincidit amb Carla Simón i Arnau Vilaró, que han firmat el seu guió d'Alcarràs publicat per La Magrana. S'ha perdut, doncs, la foto històrica d'Almodóvar i Simón firmant junts a Sant Jordi. "D'alguna manera, firmar aquí és com tancar el cercle d'Alcarràs, l'últim acte de la història que va començar fa més d'un any a Berlín", diu Vilaró, tot i que Simón el corregeix: "Encara queden els premis Sant Jordi i els Lux". Simón reconeix que és estrany firmar un guió, però que a ella, de fet, li agrada molt llegir-los. "I el contacte amb la gent en la firma és molt més íntim que en un col·loqui, perquè per dedicar un llibre necessites parlar amb la gent, entendre qui són... I ells expliquen coses que rarament t'explicaran en un col·loqui", diu la directora.
Unes hores abans, a la parada de la Laie de passeig de Gràcia amb Casp, Albert Serra firmava el seu pregó de les festes de Banyoles Un brindis per Sant Martirià (H&O Editors, 2023) deixant fluir el seu esperit subversiu i provocador: dibuixant cors, genitals, gargots expressius... I la paraula sex. Envoltat d'escriptors, Serra reconeix fins a cert punt la seva condició d'usurpador. "Però de tots els usurpadors de Sant Jordi, soc el que té més dignitat. De fet, segur que faran una excepció amb mi i m'acabaran adoptant", diu amb un punt desafiant i mirant de reüll Francesc Serés, que li etziba amb mig somriure: "Sou vosaltres els que us emprenyeu si fem un vídeo o un curt". I després de fer el pregó de les festes de Banyoles, per quan el de Sant Jordi? "Que m'ho demanin, primer", es limita a dir Serra.