Llegim Espais culturals

El cicle de poesia Horiginal, desnonat del Raval després de 22 anys

Un canvi de propietat del bar La Rubia ha eliminat l'espai on va néixer aquest viver cultural i fins i tot n'ha destruït les obres d'art

Maria Sevilla recitant a l'Horiginal
28/08/2023
4 min

BarcelonaBarcelona perd un altre viver cultural al centre de la ciutat. Una setmana després de saber que el Milano Jazz Club tenia els dies comptats per un canvi de propietat, ara és el cicle de poesia Horiginal el que ha abaixat forçosament la persiana del seu espai, situat dins del bar La Rubia del carrer Ferlandina, 29 (just davant del Macba). Els nous propietaris del local –que a finals de juliol va passar de mans del Grup Confiteria al grup Raval Underground– han donat per liquidat unilateralment aquest projecte i han iniciat unes obres que fins i tot han eliminat les escultures i peces de poesia visual que hi havia al local. Tot això sense cap possibilitat de negociació amb les coordinadores d'aquesta iniciativa històrica, que des de feia 22 anys servia setmanalment d'escenari, pol creatiu i punt de trobada de la comunitat poètica de Barcelona i més enllà.

Les coordinadores que des del 2019 s'ocupen de l'Horiginal, les poetes Laia Carbonell, Raquel Santanera i Maria Sevilla, van saber al maig per casualitat que el propietari del bar La Rubia (l'antic bar Original d'on prenia el nom va ser rebatejat el 2017) pretenia tancar de dilluns a dimecres i que buscava un traspàs. Així que els dimecres de poesia perillaven de forma immediata. Llavors van acordar canviar de dia els recitals a dijous, i ara ha arribat el desnonament definitiu. Sense que ni uns ni altres els hagin respost cap comunicació. "Podrien haver vetllat perquè el traspàs inclogués el manteniment d'un cicle tan important de poesia –diu Raquel Santanera– però fa l'efecte que érem un bastó a les rodes". "L'Horiginal sempre ha viscut amb l'espasa de Dàmocles a sobre. Són les mateixes dinàmiques amb l'habitatge que vivim en les nostres vides, sempre hem estat pendents de la renovació del contracte i de qui serà el propietari –hi afegeix Maria Sevilla–. La propietat privada és un problema per la vida i la cultura, en aquesta ciutat, al país i arreu. Ciutat Vella s'està buidant de tot reducte cultural". "Sempre hem estat sota sospita", apunta Santanera, perquè se suposa que la poesia té poc rendiment, però el fet és que els recitals de l'Horiginal han congregat de 30 a 50 persones cada setmana.

Destrucció d'obres d'art

Una de les ànimes del lloc, l'artista i escriptor Ferran Garcia Mallol, va intentar fer d'intermediari amb els nous propietaris, que, mesos després, finalment van anunciar-li que "l'activitat de poesia no tenia lloc al seu projecte i ja està", explica a l'ARA. Va ser ell qui en va informar les actuals coordinadores del cicle. La nova propietat tenia urgència per reformar el local, i "en aquesta operació cauen les coses materials, escultures meves", explica sense dramatismes Garcia, que ja havia retirat obra seva com a precaució. "És molt greu el que li han fet, malgrat que ell es tregui importància. No tenien cap obligació legal de seguir amb el cicle de poesia però destruir obra és un delicte", diu Laia Carbonell.

Quan Ferran Garcia hi va poder accedir a mitjan agost, amb permís dels nous amos, les obres estaven iniciades i en va poder salvar el faristol i un parell de peces grans, però no les làmpares o les vitrines o algunes altres peces icòniques que eren "entre attrezzo i decoració, i que donaven caràcter al lloc" com ara l'escultura del peix que hi havia a la barra, un conjunt de cadires penjades a les parets i altres objectes de poesia visual que justament jugaven amb la transdisciplinarietat que es defensava des de l'escenari. "Que faltin les meves peces és una cosa anecdòtica, es poden reconstruir –diu Garcia–, el que sap greu és que es perdi un espai que funcionava i és necessari", afirma aquest històric de l'Horiginal. "No m'ho prenc amb nostàlgia, la cosa va del mercat, el que ho compra té la llibertat de dedicar-ho al que li sembli. El contracte no diu que això sigui patrimoni històric immaterial emocional: és un establiment d'hostaleria", sentencia, sense romanticismes. Però hi afegeix: "Ara hauríem d'anar a una refundació. Canvia l'espai, però l'activitat continua i el contacte entre generacions poètiques sorgirà en algun lloc", pronostica.

Cinc poetes que han recitat durant anys al fons del bar Horiginal: Antoni Clapés, Ester Andorrà, Joan Vigó, Anna Gual i Ferran Garcia.

Nou emplaçament temporal

"L'Horiginal va néixer com un cúmul d'improbabilitats en un moment històric", explica Ferran Garcia. Llavors no hi havia gaires llocs a la ciutat on es pogués veure poesia en viu i en català, i hi van fer cap poetes consolidats i noves veus: des d'Enric Casasses, Carles Hac Mor, Antoni Clapés i Francesc Garriga fins a noms com Jaume Pons Alorda, Eduard Escoffet, Josep Pedrals, Ester Andorrà, Núria Martínez-Vernis, Jordi Nopca i un llarg etcètera. El 2017 un llibre i una exposició a l'Arts Santa Mònica donava fe de la Generació (H)original, que ha estat tot aquest temps el rovell de l'ou de l'escena poètica. Avui, malgrat que hi ha més espais culturals, no n'hi ha cap que tingui el bagatge, el pes intel·lectual i la periodicitat de l'Horiginal (també conegut com a Orinal: Obrador de Recitacions I Noves Actituds Literàries).

L'Horiginal va obrir el 2001 de la mà de la poeta Meritxell Cucurella-Jorba amb Gigi Marzullo com a coordinador. Tot seguit Ferran Garcia i més tard Josep Pedrals els van agafar el relleu. Des del 2019, Laia Carbonell, Raquel Santanera i Maria Sevilla han hagut de sobreviure amb dues propietats diferents amb les quals han tingut nul·la relació. La tercera els ha eliminat: "El teatre ja no existeix i part de la gràcia era aquest espai", lamenta Sevilla. Un dels socis del nou local té dos bars a prop, el 33/45 i el 45/33, al capdavall de Joaquim Costa.

A partir del 13 de setembre l'Horiginal continuarà la seva història provisionalment a la llibreria Calders del barri de Sant Antoni, fins que trobin un espai alternatiu a la ciutat. Els agradaria que estigués més vinculat al barri i del tot desvinculat del món editorial, i que tingués l'aire cabareter de l'Horiginal. El cicle de poesia programa al marge de modes i novetats editorials, tot i que és parada obligada per tots els poetes que treuen llibre, i s'hi podien escoltar autors de totes les generacions (vius i morts), estils, llengües i gèneres. "Serà difícil reproduir el que passava allà", admet Garcia.

stats