Un nou festival de gènere fantàstic portarà 100 autors a Barcelona
La primera edició del 42 se celebrarà al novembre a la Fabra i Coats, amb Albert Sánchez Piñol, Elia Barceló i Adrian Tchaikovsky
BarcelonaProp d'un centenar d'autors han confirmat l'assistència al 42, el nou festival dedicat al gènere fantàstic, que se celebrarà a Barcelona del 3 al 7 de novembre. Hi ha, entre ells, autors que escriuen des de Barcelona com Albert Sánchez Piñol; des d'altres punts de l'Estat, com Elia Barceló, i mestres del gènere a escala internacional com Adrian Tchaikovsky en literatura per a adults i Elisabetta Gnone en literatura juvenil.
El nou festival literari celebrarà la seva primera edició a la Fabra i Coats, i l'escriptor Ricard Ruiz Garzón n'és el comissari. El festival recull "l'efervescència de les narratives no realistes dels últims anys" i hi participaran un centenar d'autors del gènere procedents d'arreu del món. El42 acollirà centenaris com el de Stanislaw Lem i de la paraula robot, que va idear l'autor txec Karel Capek; homenatjarà Víctor Nubla, Domingo Santos, Ana María Matute, Ofèlia Dracs i Douglas Adams, entre d’altres; premiarà les millors obres publicades l'any anterior i comptarà amb un programa de xerrades, presentacions, entrevistes, tallers, recitals i exposicions.
Reivindicar un patrimoni invisibilitzat
El programa del primer 42girarà al voltant de diversos eixos: l'atenció als gèneres fantàstics o no realistes (a tots, amb vocació integradora i anhel divulgatiu i prescriptiu); el diàleg, des d’una base literària, amb les narratives de jocs i videojocs, cine, sèries, còmic, il·lustració, narracions orals; el desig de connectar amb els aficionats, però també amb tots els lectors curiosos, així com la voluntat de ser una finestra oberta als nous tractaments del gènere i de recuperar i difondre "un patrimoni que, de forma injusta, ha estat invisibilitzat".
Altres eixos del festival són una atenció especial a les inquietuds dels lectors joves, i a les de les autores i lectores. També a les de les noves sexualitats que el fantàstic sempre ha explorat i uns premis que subratllin "el bo i millor del conreu del gènere, uns autors disposats a signar llibres i unes activitats (narradors orals, mostres interactives, entrevistes en profunditat) que vagin més enllà de les habituals presentacions".