Llegim Sector editorial

Ester Pujol, nova editora d'Enciclopèdia Catalana

Serà el relleu de Iolanda Batallé al capdavant dels segells Rata i Catedral

Ester Pujol, l'any 2015
Jordi Nopca
04/10/2018
2 min

BarcelonaEster Pujol serà la nova directora editorial de la divisió de llibreries de Grup Enciclopèdia Catalana, que inclou segells com Catedral i Rata, en substitució de Iolanda Batallé, nova directora de l’Institut Ramon Llull. “Estic molt contenta de poder-me sumar a un projecte editorial ambiciós fet des de Catalunya però amb una vocació universal -diu Pujol, que començarà a treballar a Enciclopèdia el dia 1 de novembre-. La intenció és fer arribar la literatura al màxim de lectors sense posar límits de gènere, és a dir, publicant novel·la però també assaig i poesia. Ho farem reforçant línies que ja hi ha com La Galera, Rata i Catedral, però també impulsant-ne de noves que encara no puc concretar”.

Un dels reptes immediats d’Ester Pujol serà coeditar amb Òmnium Cultural l’obra guanyadora de les pròximes tres edicions del premi Sant Jordi. “És una responsabilitat i una alegria immensa -admet-. Els pròxims mesos treballaré per ampliar el ressò d’un dels guardons més importants de les lletres catalanes”. El premi Sant Jordi no és cap novetat per a Pujol, que entre el 2011 i el 2014 va ser directora editorial de Grup 62, que en aquells moments publicava el Sant Jordi a través de Proa.

Nascuda a Manlleu el 1967, Ester Pujol es va llicenciar en història contemporània a la Universitat de Barcelona i va fer un postgrau de documentació als Jesuïtes de Casp. La seva entrada al món editorial va ser a través de Columna el 1994, on va treballar amb Miquel Alzueta, Àlex Susanna, Jordi Puntí i Ricard Badia. Des de llavors fins al 2015, Pujol va estar vinculada a Columna, en un primer moment com a correctora i més endavant assumint noves responsabilitats, entre les quals hi va haver la d’editora -amb títols d’una gran repercussió, com 'Pa negre', d’Emili Teixidor, i la trilogia 'Millennium', de Stieg Larsson-, i també dirigint Grup 62 entre el 2011 i el 2014, al qual s’havien integrat Columna i altres segells el 2006.

Un futur optimista

Des que va deixar Grup 62 el 2015, el sector editorial ha experimentat canvis notables. “Hi ha hagut l’eclosió de diversos projectes nous amb ofertes molt atractives, tant en autors catalans com en traduccions -diu Pujol-. La tardor ha començat amb força, en especial per al llibre en català. Crec que estem en un bon moment. Hi ha escriptors joves i consagrats amb propostes molt atractives. Hi ha camp per córrer tant en el llibre per a adults com en l’infantil i el juvenil”.

Entre els objectius que es marca hi ha “la incorporació de noves veus i també de consolidades al catàleg d’Enciclopèdia, l’ampliació de col·leccions i de línies editorials, l’aposta per continuar publicant traduccions -Rata i Catedral han publicat recentment llibres de Han Kang, Michael Chabon, Valter Hugo Mae i Angharad Price- i la voluntat de publicar més traduccions al castellà d’autors catalans” per aconseguir una repercussió més alta de la literatura del país a Espanya i l’Amèrica Llatina.

stats