EL NOM, EL MÓN

Valentina

Tornem a trobar-nos amb un nom que té un aire vintage . Si ens diuen Valentina, ens podem imaginar fàcilment una àvia nonagenària amb els cabells blancs recollits al clatell, l'àvia Valentina, però també ens és fàcil de veure aquest nom adequat per a una nena ben petita. L'antic esdevé modern.

A Itàlia, on el nom de Valentina és força freqüent, últimament s'ha posat de moda amb una força inaudita gràcies a una sèrie de llibres infantils. La protagonista d'aquesta sèrie, creada per Angelo Petrosino, és una nena torinesa de tretze anys que es diu Valentina.

En contra del que podria semblar, les Valentines i els Valentins no celebren el sant el mateix dia. De fet, en el santoral catòlic hi ha diverses santes amb aquest nom. De sant n'hi ha un i és molt popular: sant Valentí, un dels tres màrtirs executats l'any 270 després de Crist, durant el mandat de l'emperador Claudi II el Gòtic. El dia de Sant Valentí se celebra, com és sabut, el 14 de febrer, segons sembla data en la qual va ser executat. Sobre les raons per les quals el sant va esdevenir el patró dels enamorats hi ha dues teories. Una assegura que sant Valentí va ser condemnat a mort per haver casat alguns soldats amb les xicotes en secret, després que l'emperador prohibís el matrimoni als membres de l'exèrcit, perquè considerava que no era compatible amb la vida militar. Una segona teoria, potser encara més romàntica, indica que Sant Valentí coincideix amb l'època de l'any en la qual els ocells comencen a aparellar-se.

Pel que fa a l'etimologia, sembla clar que el nom, tant en masculí com en femení, deriva del terme llatí valens , que vol dir valent.

I si parlem de connotacions, el nom de Valentina en té una que d'aquí uns anys desapareixerà. Serà quan desapareixem els de certes generacions que vam créixer enganxats a la pantalla de la tele, quan hi havia només dos canals, mirant embadalits les aventures de Los Chiripitifláuticos, un grup singular en el qual només hi havia un personatge femení, la Valentina, amb aquelles ulleres enormes...