Premis literaris
ARA
Barcelona

Leonardo Padura, premi Princesa de les Lletres 2015

L'escriptor cubà rebrà una escultura dissenyada per Joan Miró, 50.000 euros en metàl·lic, un diploma i una insígnia

Leonardo Padura Zoom

El premi princesa de les Lletres 2015 és per a l'escriptor cubà Leonardo Padura, autor de novel·les com 'Adiós a Hemingway' i 'El hombre que amaba a los perros'. Ha estat definit com a "indagador d'allò ocult, dotat d'un gran sentit ètic" i se n'ha remarcat "l'interès per escoltar les veus populars i perdudes dels altres". La seva prolífica obra ha estat considerada pel jurat com una "superba aventura del diàleg i de la llibertat".

Nascut a L'Havana l'any 1955, compagina l'escriptura de novel·les negres –publicades per Tusquets, com ara 'La cola de la serpiente' (2011) i 'Herejes' (2013)– amb novel·les on la història té un protagonisme destacat, com ara 'El hombre que amaba a los perros' (Tusquets, 2009), basada en Ramon Mercader, l'assassí de Trotski, que va viure els últims anys de la seva vida a L'Havana. També té llibres de contes i assajos, com ara 'Modernidad, posmodernidad y novela policial' (2000).

En les últimes edicions han estat distingits John Banville (2014), Antonio Muñoz Molina (2013) el novel·lista nord-americà Philip Roth (2012), el poeta i cantant canadenc Leonard Cohen (2011), l'escriptor libanès Amin Maalouf (2010), l'assagista i poeta albanès Ismaïl Kadaré (2009), i l'escriptora canadenca Margaret Atwood (2008).

Els Premis Princesa d'Astúries estan dotats amb la reproducció d'una escultura dissenyada per Joan Miró, 50.000 euros en metàl·lic, un diploma i una insígnia. En aquesta edició s'han concedit i als d'Esports, als jugadors de bàsquet Pau i Marc Gasol; Investigació Científica i Tècnica, a les bioquímiques Jennifer Doudna i Emmanuelle Fuster; Comunicació i Humanitats, al filòsof sevillà Emilio Lledó; Ciències Socials, a l'economista francesa Esther Duflo i el de les Arts al cineasta nord-americà Francis Ford Coppola.