EL NOM, EL MÓN

Daniel

Durant l’embaràs del meu fill petit vaig llegir la novel·la Mal de amores, de María Ángeles Mastretta. La protagonista d’aquesta història -que em va fer descobrir la gran narradora mexicana- és Emilia Sauri, una dona nascuda a finals del segle XIX en una família mexicana liberal, que té dos amors. Un amor, incert i apassionat, és el que viu amb el revolucionari Daniel, i l’altre, madur i assenyat, amb el doctor Antonio Zavalza, un home que treballa per la pau en temps de guerra. Suposo que mig enamorada jo també d’aquell amor lliure i ple de riscos que representava el personatge del Daniel, vaig triar aquest nom per al meu fill. Quantes criatures deu haver-hi que han rebut el nom gràcies als personatges literaris que han enlluernat pare o mare? Quantes Emma franceses gràcies a la Madame Bovary de Flaubert? Quantes Clarissa angleses per la Senyora Dalloway de Virginia Woolf? I, clàssics a banda, quantes Bridget o Lisbeth recordaran els bestsellers que es van situar als primers llocs de les llistes quan elles van néixer?

També hi ha personatges literaris que ens sedueixen o ens captiven i dels quals no en coneixem el nom de pila. Per quina estranya raó Antoine de Saint-Exupéry va decidir no donar-nos a conèixer el nom del Petit Príncep? Stendhal també va triar amagar-nos -o potser, qui sap, ell tampoc no el va saber mai- el nom de la meravellosa Madame de Renal, la dama que s’enamora del jove Julien Sorel, el tutor del seus fills. Ella, que era raonablement feliç amb el seu matrimoni perquè considerava que el seu marit era “molt menys empipador que qualsevol dels altres homes que coneixia”.

Tornem al començament. Li vaig posar al meu segon fill Daniel per un personatge de la novel·la Mal de amores, de María Ángeles Mastretta. Després vaig pensar en la vall de Sant Daniel, a prop de Girona, que era coneguda com la Vall Ombrosa, fins que al segle IX hi van arribar les despulles de Sant Daniel d’Armènia. Aleshores la vall era el pas des de Girona cap a l’Empordà, travessant el massís de les Gavarres. I el nom encara em va agradar més!