EL SECRET DE...

Bié

Una nit del 2011, sortint tard de treballar, vaig agafar un taxi a Urgell. Al volant em vaig trobar Xavier Carrasco, més conegut com a Bié. No serà difícil que us soni el seu traç com a dibuixant gamberro i alhora infantil. Va treballar nou anys a El Jueves i ha fet vinyetes per a Norma Comics, MAD, Playboy i revistes italianes. La seva trajectòria és popular i llarguíssima: va començar el 1980. Tot i això, el país, i Bié també, està en crisi, i l’il·lustrador va acabar fent de taxista. De dia, Bié dibuixava i impartia classes a l’escola Joso; de nit, conduïa professionalment. El seu últim dia com a taxista va ser la nit de Cap d’Any. Físicament va dir prou. Va contactar amb l’antic editor a Playboy i actual editor de Panini, José Luis de Córdoba, per demanar feina. Córdoba li va suggerir de fer un llibre sobre les experiències amb el taxi, i d’aquí sorgeix Taxi Driver. És un recull d’històries, un 80% reals, segons Bié, que li han passat a ell o que li han explicat companys de feina en les aturades per anar al lavabo d’una benzinera. Al final del llibre hi ha un homenatge als companys d’ofici, personatges clau al llibre i a la vida real.

El model de cotxe, un Skoda, i la matrícula, que apareixen ben distingibles a la portada, són els del seu vehicle de fatigues. Les històries sexuals, les acaba a la seva manera, però Bié recorda que al taxi se li han declarat travestis o que s’hi ha trobat alumnes de l’escola Joso. Als curtmetratges de Jim Jarmusch a Night on earth apreníem com era la condició humana des de taxis de cinc països diferents. ¿Bié ha après com som les persones? Ell assegura que no especialment perquè ell ja ha tractat amb gent de tota mena fent de dibuixant. “És com la feina de periodista. He fet publicitat per a una empresa de maquinària de serra, per a advocats, metges, particulars...” Per a Bié, el taxi li ha servit sobretot per ser testimoni de la crisi. De com gent normal com ell acaba de la nit al dia vivint al carrer. Ell en portava, de rodamons, al cotxe.

Al juliol, per necessitats econòmiques, vol tornar a fer de taxista, substitucions d’estiu. Mentrestant treballa il·lustrant la sèrie de còmic juvenil Zona Zombi (Baula), que ja ha publicat l’onzè volum.