EL NOM, EL MÓN

Ada

Aquest és un dels noms que han tingut els últims anys, al nostre país, un creixement espectacular. Hi ha força nenes que es diuen Ada. En canvi, de dones adultes, més aviat poques. Això sí, n’hi ha algunes de ben conegudes: la cuinera Ada Parellada, l’escriptora Ada Castells, l’activista Ada Colau. Però, d’on ve el nom d’Ada? Com en altres casos, hi ha diverses versions. Segons la tradició cristiana, Ada va ser la primera esposa d’Esaú, fill d’Isaac i conegut per haver volgut vendre la seva primogenitura per un plat de llenties al seu germà Jacob. El nom de la dona d’Esaú, Ada, seria d’origen hebreu i significaria dona d’origen noble. Una segona opció són les Ades que, en realitat, van ser batejades com a Immaculada i que, en lloc d’optar pel popular diminutiu d’Imma, han triat escurçar el nom per afèresi i quedar-se amb Ada. En aquest cas el nom deriva de la Immaculada Concepció de Maria, segons la qual la doctrina catòlica assegura que la Mare de Déu va ser concebuda sense pecat original. El concepte va ser afirmat com a dogma pel papa Pius IX, el 8 de desembre del 1854, dia que celebren com a sant les Immes i Conxites.

També fora de Catalunya hi ha hagut poca presència d’aquest nom fins fa poc. Sant Google ens informa bàsicament de dues persones famoses amb aquest nom, Ada Lovelace i Ada Negri. Ada Lovelace va ser la primera filla de Lord Byron, el poeta, i Annabella Milbanke. El matrimoni es va divorciar, amb acusacions mútues terribles, pocs mesos després del naixement de la nena. La criatura va créixer amb una mare neuròtica i possessiva, va estar sovint malalta, i va desenvolupar un gran interès per la ciència. Ha passat a la història com l’autora de diversos conceptes relacionats amb la programació d’ordinadors, en realitat doncs, una de les primeres programadores de la història.

Ada Negri va ser una poeta i escriptora italiana, nascuda a finals del segle XIX a prop del llac de Como. Va escriure poesia i la novel·la Stella mattutina ( L’estel del matí ) i va ser la primera dona membre de l’Acadèmia Italiana l’any 1940.