EL NOM, EL MÓN

Abril

T'ho miris com t'ho miris, Abril és un nom bonic. Primer de tot, és eufònic, sona bé i no és ni massa llarg ni massa curt. El seu significat també és agradable: ens remet al mes d'abril, el mes primaveral per excel·lència. Etimològicament es diu que pot derivar de la paraula llatina aprilis , amb la qual els romans designaven el que per a ells era el segon mes de l'any. El nom derivaria del verb aperire , que vol dir obrir , perquè abril és el mes en què la terra s'obre per donar els seus fruits. Obrir, florir, recomençar. Però el nom també podria derivar del grec aphril , que vol dir escuma , ja que els grecs dedicaven aquest mes a Afrodita/Venus, la deessa nascuda de l'escuma del mar. Així que ja ho veieu: primavera, obrir, escuma; Abril fa olor de net!

Els romans donaven la benvinguda al mes d'abril, justament el primer dia del mes, celebrant les festes de Venus: les dones es reunien en algun lloc on fluís aigua fresca i cremaven encens en honor dels déus. Algunes nenes nascudes durant aquest mes rebien el nom d'Abril, com també passava amb altres mesos. Als països anglosaxons també és costum fer servir alguns noms de mesos per a les criatures: són habituals els noms d'April, May i June. Aquests tres mesos fan pensar en el bon temps, en l'aire lliure, en els matins assolellats. Es tractaria d'una mena d'invocació perquè la nena batejada amb aquest nom tingués una vida plena de llum.

Probablement per això no és habitual que les noies es diguin Octubre, Desembre o Febrer (i tan bonic que seria, tenir nom de tardor i de fulles grogues i vermelles…!). A Catalunya no hi havia costum de batejar els nadons amb noms de mesos. Una sèrie de televisió de final dels noranta ( Nissaga de poder ) va posar de moda el nom d'Abril, que per als catalans és un mes carregat de simbolisme, amb la celebració del patró, sant Jordi, el vint-i-tres, el dia del llibre i de la rosa, i el vint-i-set, amb la celebració de la Mare de Déu de Montserrat, la "rosa d'abril". Actualment, el nom d'Abril ja figura entre els cinquanta més posats a Catalunya.