Novetat editorial
Llegim 02/03/2015

Artur Ramon proposa un recorregut "estètic i personal" pel Museu Nacional d'Art de Catalunya

El llibre, publicat per Elba, és 'Museu Nacional d'Art de Catalunya: un itinerari'. Arriba a llibreries aquest dimecres

Europa Press
2 min
Portada de 'Museu Nacional d'Art de Catalunya: un itinerari'

BarcelonaL'historiador de l'art, antiquari i galerista Artur Ramon proposa un recorregut "estètic i personal" pel Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) en el seu nou llibre 'Museu Nacional d'Art de Catalunya: un itinerari' (Editorial Elba).

A través de desenes de visites a les sales del museu, en contacte directe amb les obres, Ramon proposa en aquest llibre un trajecte cronològic, seguint el seu gust personal, en el que pretén ser "un passeig entre les col·leccions" del museu. L'autor explica que la idea d'escriure el llibre va sorgir del seu interès pels museus i per la correspondència entre les obres –objecte passiu– i els visitants –objecte actiu–, i que el seu objectiu és el d'acostar al lector un museu amb obres d'"alta qualitat", però poc conegut entre els barcelonins i espanyols.

Entre la crítica artística i la literatura de viatges

El llibre inclou descripcions, comentaris i reflexions de les obres que més han atret el seu autor, repassant moltes de les peces més conegudes de l'art català, però també les que passen més desapercebudes als ulls del visitant.

Diversos personatges històrics, entre els quals destaquen Joaquim Folch i Torres i Llorens Artigas apareixen al llarg d'un relat que comença i finalitza amb curiositats de l'última visita que Picasso va dedicar al MNAC abans d'abandonar Espanya.

Ramon planteja tres propostes "igual de bones" per al lector: llegir el llibre abans de visitar el museu, fer-ho al mateix temps –opció preferible– o després.

El llibre es troba a la frontera entre dos gèneres: la crítica artística dels salons i la literatura de viatges, ja que Ramon s'ha inspirat en els textos de Baudelaire, Gautier, Chatwin i Eugeni d'Ors, tots ells escriptors que en les sales dels museus van trobar els mons que condensen les obres d'art per narrar-los.

stats