26/03/2021

Usos que s’imposen contra el parer dels experts (1)

2 min

En la fixació d’un estàndard hi tenen un paper crucial els professionals de la llengua -les acadèmies, si n’hi ha, o bé les universitats i editorials de prestigi-, però si la gran majoria de parlants persisteixen en un ús, encara que el desaconsellin els experts, sovint acaba esdevenint estàndard. Els arguments filològics i lingüístics -amb el vernís ideològic i polític propi de cada llengua- poden acabar pesant menys que les opcions gens erudites dels usuaris de la llengua, tant si responen a motius funcionals -d’agilitat, claredat i eficàcia comunicativa- com a la falsa impressió que les formes desaconsellades són més correctes o genuïnes.

En aquest últim cas els correctors tendim a ser més tossuts en el rebuig. Ens irrita més que sigui un malentès o la ignorància el que faci prosperar certes formes en detriment de les que creiem millors. Però el nostre paper no és tan important i al final tirem la tovallola... o ens jubilem. I m’agafo a aquesta última frase per iniciar la llista d’usos que s’imposen contra els experts. Sí, perquè en català d’ara hauria escrit “del nostre rol” i “llancem la tovallola”. Per què “paper” i “tirar” són bandejats?

L’èxit de rol en detriment de paper ja el qüestionava Albert Jané el 1981 a l’Avui. És, doncs, una batalla llarga i infructuosa. I és que rol, a diferència del role anglès i francès, no significa “part d’una obra que ha de representar un actor”, que és el sentit del qual deriva l’accepció avui tan en voga: “la manera com algú o alguna cosa influeix en una situació”. Caldria parlar, doncs, del paper -i no del rol- dels imams en la radicalització de l’islam. Però els anglicismes solen trobar escletxes en la terminologia, i la sociologia fa anar rol com a “model de comportament que s’espera d’algú en relació al seu estatus”. I al final deu ser el fet de percebre rol com a més específic -paper té molts més sentits- i tècnic allò que indueix l’usuari a preferir-lo. El DRAE ja els fa sinònims i el DIEC2 potser l’hauria d’imitar. Jo només demanaria que no perdéssim del tot els papers. Continuarem.

stats