Abans teníem biografia, ara tenim geopolítica
En molt poques ocasions la humanitat té por de la mateixa cosa, sent el mateix i es posa a lluitar unida per un objectiu comú. Avui estem vivint un d'aquests moments excepcionals, i la causa és la pandèmia de covid-19. Amb aquesta idea, el polític Hubert Védrine aborda l'entrada que porta per títol Ère numérique [Era digital] al seu recent llibre Dictionnaire amoureux de la géopolitique (Plon-Fayard, 2021). Però també dedica una entrada pròpia a l'esmentat coronavirus, després del qual, diu, res no serà exactament igual que abans.
L'autor va ser home de confiança del darrer faraó socialista, François Mitterrand (aquests dies a França han commemorat el 40 aniversari de la seva arribada al poder), i a continuació va exercir com a ministre d'Exteriors de Lionel Jospin. La seva geopolítica és més política que geogràfica, al revés de la que trobem al famós llibre de l'analista i viatger Robert D. Kaplan, La venganza de la geografía (RBA, 2017), on la geopolítica és abans que res geogràfica. El diccionari de Védrine no inclou Kaplan, però hi surt Kipling (com a exponent de l'imperialisme britànic).
Què més hi ha en aquest llibre? Doncs un cúmul de bones recomanacions lectores (gairebé tot assaig), les quals encalcen una majestuosa cercavila d'experiències vitals (les de l'autor) arreu del món (el nostre). Conté observacions personals a propòsit de les més destacades figures de la política internacional, des de Jimmy Carter fins a Xi Jinping, i també sobre les guerres, crisis i conflictes que han conegut els segles XX i XXI. Dibuixa tot el contrari d'un mapa mut; més aviat és un mapa polític i geogràfic on els noms dels llocs es converteixin en noms de persones. Quan parla dels espies de ficció diu que "Daniel Craig té la mirada de Putin".
¿Aquestes pàgines assenten una gran idea principal? Sí. Que, de la mateixa manera que es va industrialitzar el món, ara toca ecologitzar la vida, el planeta (també l'escalada demogràfica hi és un tema recurrent). No es tracta de l'únic polític pro sistema que fa un discurs verd: abans ho va fer Al Gore. I què diu del futur polític? Que l'obscurantisme el tenim a tocar. Com és el món on vivim? L'entrada que segueix a covid-19 és cynisme.