05/01/2022

Nivell àguila

Ets mussol? Només cigne? Avui, primer dia que soc àguila! Són els nous missatges de WhatsApp o tuits que milers de persones s’intercanvien durant aquest Nadal confinat. Quasi 200.000 jugadors diaris per a un joc, el Paraulògic, que va començar fa un parell de mesos, poca broma. Un èxit per a una idea que és mirall d’un passatemps que fa anys que ofereix el New York Times, l’Spelling Bee, però que, com passa sempre amb les idees, algú havia de copiar. Per jugar-hi, només cal entrar a la pàgina web paraulogic.rodamots.cat, on trobem el rusc format per set lletres (la del mig en vermell i les altres en blau, per canviar respecte a l’original nord-americà, que combina negre i groc), i començar a fer-ne combinacions per descobrir la màxima quantitat de paraules possible. Cada vegada que les fem servir totes, fem un “tuti”, un terme que abans definia un joc de cartes però que aviat haurà d’ampliar definicions i incloure aquesta, justament. “Tuti!”, exclama la gent pel carrer, mentre corre apressada per comprar els últims regals de Reis amb el mòbil a la mà. Jo també hi estic enganxada, només faltaria.

Només demano que l’editorial que en publicarà el llibre (que serà un dels més venuts el proper Sant Jordi, apuntin aquesta profecia) pagui dignament el seu impulsor, en Jordi Palou, que és un dels secrets més ben guardats de l’activisme lingüístic català, aquest esport d’aventura tan estimat pels catalans, com abans ho eren l’excursionisme o el ràfting. Palou treballa en silenci i gairebé amagat en una comarca al sud de Barcelona des d’on fa anys que fabrica el Rodamots (si t’hi subscrius, reps una paraula al dia per correu electrònic o al compte de Twitter, també com el model anglès A word a day, però com era allò de les idees? Ho he dit més amunt, les bones es copien) i altres iniciatives sobre llengua i literatura.

Cargando
No hay anuncios

Què hi podem fer? El Paraulògic ha vingut a salvar l’esperit de filòleg excursionista que ens ve de naixement als catalans i a sobre ens ho permet fer ajaguts al sofà i amb un telèfon entre les mans, sense cansar-nos i complint les mesures de prevenció d’una pandèmia: siguem àguiles!