19/06/2021

Un 'Mediterràniament' de llibre

2 min
Un detall de Platja d'Aro

Aquesta setmana s’ha presentat el nou anunci d’Estrella Damm, i ja hi tornem a ser: una altra oportunitat perduda. Un altre any que recordo les paraules de Bernard Pivot, el periodista que va fer llegir França amb el seu programa de llibres. En una entrevista, em deia que els escriptors han perdut el lloc de referència que tenien temps enrere a la societat, i que els havia sortit competència: polítics, economistes, cantants, actors i cuiners. Els polítics i economistes encara no, però a la resta de gremis, efectivament, els veiem protagonitzar anuncis de cervesa (senyal inequívoc de reconeixement social).

Però, per què no un Mediterràniament amb escriptors? Que necessitem una cançó d’inici, l’èxit de l’estiu? Cap problema: el Raül Garrigasait va tenir un grup, feien versions de rock californià; li demanarem que aparqui una mica els clàssics i que torni. Ara, que també podríem comptar amb Jansky, el duet d’electrovers de la Laia Malo, o amb El Pèsol Feréstec, amb la Maria Callís. Res a envejar a la Rigoberta Bandini.

Més coses. L’any que ve, l’anunci podria ser a Mallorca. Això ens garantiria la presència de la Llucia Ramis, el Melcior Comes i el Sebastià Portell, que intueixo entusiasmats amb el projecte. Ara, que per entusiasme, el del Jaume Pons Alorda, que estic segura que hi faria una intervenció memorable. I com que aquests anuncis van de ser modern, l’Antònia Vicens també hi apareixeria. Ens en podria donar unes quantes, de lliçons de modernitat. La Carlota Gurt hi hauria de ser, que al setembre estrenarà novel·la i en parlarem molt, i l'Eva Baltasar, per descomptat. Martí Sales, Bel Olid, Empar Moliner, Màrius Serra, Najat El Hachmi, Tina Vallès, Pol Guasch, Jordi Puntí, Albert Pijuan, Xavier Bosch, Jordi Nopca, Anna Gas, Borja Bagunyà... Ens costarà triar. El paper que fa el Pep Cruz a l’anunci d’aquest any, de pescador que arriba amb barca, podria ser per al Quim Monzó. Ah, i ara que ens hem posat a visibilitzar-los, també hi haurien de sortir un parell de traductors. Sense frase, eh, però jo hi veig molt el Yannick García i la Blanca Busquets de fons, fent una cervesa.

Us penseu que faig broma, però jo ho veig claríssim. Amics de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, amics del gremi: no badeu, a veure si l’any que ve encara se’ns avançaran Xavier Sala-i-Martín i Santiago Niño Becerra.  

stats