22/06/2023

Bombes, bombos i bombejos

2 min
Xavier Trias aquest dissabte al ple d'investidura.

Avui no ens podem escapar de parlar del ja mític "Que us bombin!" de Xavier Trias, una expressió que els que vivim en català coneixem i hem dit sovint, però que ara ve a semblar una gran descoberta. L’intens i efímer interès que suscita a les xarxes obliga els lingüistes mediàtics a dir-ne coses clares i, si pot ser, divertides, i no permet admetre que l’origen d’algunes dites populars, precisament pel seu caràcter eufemístic, és altament incert. Em limito a recordar i comentar les tres hipòtesis principals: la de les bombes, la dels bombos i la dels bombejos. La primera, immediata i irreflexiva, la fa equivalent a "Que us tirin bombes!" Però no s’aguanta per un motiu bàsic: bombar no ha volgut dir mai enlloc "tirar bombes".

La segona, difosa per Pau Vidal a RAC1, mereix més atenció. La fa sinònima de "Que us facin un bombo", amb tot el que això pot comportar de violència sexual prèvia. Apunta bé en dos sentits: pel rerefons sexual i perquè parteix d’una accepció central de bombar ("inflar una cavitat orgànica"). En l’ús literari se sol bombar el pit (amb aire), però podria ser la panxa, i un dels sentits de bombo, tot i que molt recent (dels 70), seria "ventre inflat d’embarassada".

La tercera, apuntada per Enric Gomà i avalada per Magí Camps, és la més escabrosa, però potser la més versemblant. Parteix de la idea del bombeig amb un sentit, sorprenentment, encara avui no normatiu: el que faria que el cor bombegés sang o es bombegés l’aigua d’un soterrani. Segons el DIEC, ni bombejar ni bombeig volen dir això; volen dir –un ús del tot insòlit– bombardejar i bombardeig. La norma només ens deixa dir bombar i bombament quan es tracta de transportar líquids amb una bomba. Valdria la pena que l’IEC ho revisés aprofitant aquesta flamarada d’interès. Però quin seria el líquid que es bomba i cap a on es bomba? Aquesta és la part escabrosa que el lector adult pot resoldre pel seu compte i que faria que l’expressió utilitzada per Trias vingués a dir el mateix, però d'una manera bastant més fina, que "Que us donin pel sac" i les seves múltiples variants.

stats