Reportatge
Llegim 20/12/2014

Els 20 llibres del 2014... i 5 descobertes

L’equip de crítics de l’ARA fa una tria de la vintena de novetats editorials imprescindibles d’aquest 2014. L’any que acabem ha sigut el de Marta Rojals, James Salter, Karl Ove Knausgard, Patrick Modiano i Thomas Piketty, però també el de Wajdi Mouawad, Toni Sala i Francesc Serés.

Jordi Nopca
8 min
Francesc Serés

BarcelonaEn un any en què la caiguda del sector editorial a Catalunya ha sigut la més baixa des que el 2010 la crisi també es va instal·lar en el món del llibre, la situació delicada ha convidat a fer un esforç extra per posar en circulació llibres menys pendents de la instantaneïtat i amb una voluntat més explícita de perdurar.

ÀNIMA

Wajdi Mouawad

Periscopi/Destino

El mateix any que Oriol Broggi estrenava el muntatge de Cels, de Wajdi Mouawad, Periscopi publicava la novel·la Ànima, guanyadora del premi Llibreter 2014 i que en català ha esgotat cinc edicions. La història és pertorbadora: Wahhch Debch descobreix la seva dona brutalment assassinada, i decideix emprendre la revenja en terres americanes.

L’ALTRA

Marta Rojals

RBA-La Magrana

L’Anna, una dissenyadora gràfica que viu amb el Nel, coneix un noi vint anys més jove, el Teo, amb qui no trigarà a mantenir una relació adúltera. Amb L’altra, Marta Rojals ha sabut consolidar una narrativa directa i generacional. Aquesta vegada canvia el retorn a les Terres de l’Ebre per la descripció de la precarietat laboral i anímica d’uns personatges que viuen a Barcelona.

AIXÒ ÉS TOT

James Salter

Empúries / Salamandra

El 2014 ha sigut l’any de la consagració de James Salter, que amb Això és tot va tornar a la novel·la després de 34 anys. El nord-americà va entregar un llibre vigorós que explicava la peripècia vital de Philip Bowman, que combina l’edició de literatura amb una activa vida sentimental. Al mateix temps, L’Altra va publicar el recull de contes L’última nit, que Salter havia publicat en anglès el 2005. Ara per ara, en català es poden llegir dos dels seus millors títols.

L’HERBA DE LES NITS

Patrick Modiano

Proa / Anagrama

Caldrà esperar fins al 2015 per llegir la novel·la que Patrick Modiano va publicar pocs dies abans de guanyar el premi Nobel de literatura, Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier. Proa i Anagrama en van publicar al maig L’herba de les nits, un bon exemple de la seva literatura enigmàtica, que avança a partir de reminiscències borroses i que s’ambienta en una ciutat de París fantasmagòrica.

EL IMPOSTOR

Javier Cercas

Literatura Random House

Llibre polèmic -lloat i criticat amb el mateix entusiasme- des del mateix moment en què va ser publicat, El impostor és una novel·la de recerca sobre la vida d’Enric Marco, que va inventar-se que havia estat al camp de concentració de Flossenbürg. La mentida li havia permès arribar a presidir l’associació Amical de Mauthausen i a rebre la Creu de Sant Jordi.

LA PELL DE LA FRONTERA

Francesc Serés

Quaderns Crema

Francesc Serés ha dedicat més d’una dècada a La pell de la frontera, un conjunt de reportatges literaris sobre la immigració a Alcarràs, a Saidí, a Barcelona o a Olot. Explorant els altres, Serés també fa introspecció sobre la seva vida i es pregunta per les opcions que té el seu món narratiu en un context editorial com el del present.

EL CAPITALISME AL SEGLE XXI

Thomas Piketty

RBA-La Magrana / FCE

Un dels problemes centrals del món de principis del segle XXI és la desigualtat en el repartiment de la riquesa. Els poderosos cada vegada ho són més, mentre al mateix temps la precarietat també s’estén. L’economista Thomas Piketty ha dedicat els últims 15 anys a analitzar l’últim capitalisme en un assaig monumental i de gran interès.

LA FORMACIÓ D’UNA

IDENTITAT

Josep Fontana

Eumo

L’historiador Josep Fontana ha entregat una de les seves obres més atractives pels lectors -continua al capdamunt de la llista de llibres més venuts dos mesos després d’aparèixer-, una extensa indagació sobre la identitat catalana que arrenca al segle VIII i arriba fins al present.

ELS NOIS

Toni Sala

L’Altra

L’última novel·la de Toni Sala té com a punt de partida l’accident mortal en cotxe de dos nois de Vidreres. A partir d’aquí, l’autor es fixa en un treballador de la banca, un camioner, la xicota d’un dels difunts i un pertorbat que es creu artista. El millor llibre de Toni Sala, juntament amb Pere Marín?

SÀPIENS

Yuval Noah Harari

Edicions 62 / Debate

Creuament de teories biològiques, sociològiques, antropològiques i econòmiques amb una capacitat esmoladíssima d’anàlisi per enlluernar el lector amb una història de la humanitat que qüestiona conviccions arrelades, Sàpiens proposa noves interpretacions del passat i planteja preguntes més que inquietants sobre un futur en què els humans serem una espècie superada per uns déus capriciosos i irresponsables: nosaltres mateixos.

UN HOMBRE ENAMORADO

Karl Ove Knausgard

Anagrama

L’autor noruec és una de les sensacions internacionals gràcies a les memòries en sis volums de Mi lucha. Anagrama n’ha publicat la segona entrega, crua i detallista fins a extrems insospitats.

LA CINQUENA PLANTA

Manuel Baixauli

Proa

Set anys després de L’home manuscrit, Manuel Baixauli va tornar a barrejar literatura i vida en un llibre que arrenca amb un capítol estremidor: és a partir de l’experiència en un sanatori de l’autor, paralitzat temporalment per la síndrome de Guillain-Barré, que arrenca la recerca que proposa la novel·la.

POESIA

COMPLETA

Blai Bonet

Edicions de 1984

Feia més d’una dècada que es parlava de l’edició de la poesia completa de Blai Bonet, i no ha sigut fins que Edicions de 1984 ha assumit el projecte que s’ha acabat materialitzant. Nicolau Dols i Gabriel de la S.T. Sampol han reunit 55 anys d’escriptura en gairebé 1.400 pàgines. Bonet és indispensable per entendre la poesia en català contemporània.

DANSA DE LES OMBRES FELICES

Alice Munro

Club Editor

La premi Nobel de literatura del 2013 va prometre que no publicaria res de nou, però el seu llegat encara dóna de si. Club Editor ha donat a conèixer en català Dansa de les ombres felices, el seu primer recull, que data del 1968. En aquells moments la premsa canadenca deia d’ella: “Mestressa de casa troba temps per escriure relats”. Ara és una de les autores de capçalera.

CRISTALL D’ALÈ

Paul Celan

LaBreu edicions

Traducció revisada d’Arnau Pons de Cristall d’alè, seguida del text inèdit Esbossos de comprensió, de Bollack, i l’assaig Complements orgànics, a càrrec del mateix Pons. És el segon volum de la poesia completa de Celan, que publica LaBreu.

KASSEL NO INVITA A LA

LÓGICA

Enrique Vila-Matas

Seix Barral

La Documenta de Kassel va convidar Enrique Vila-Matas a passar uns dies en un restaurant xinès. L’objectiu era escriure i rebre els lectors que volguessin xerrar amb ell. Arran de l’experiència, l’escriptor publica Kassel no invita a la lógica, una reflexió sobre l’art contemporani i la creació literària en què convoca autors de capçalera com Franz Kafka.

EL SENYAL DE LA

PÈRDUA

Maria-Mercè Marçal

Empúries

Poc temps després que li diagnostiquessin càncer, Marçal va començar un dietari centrat en la seva malaltia. Va reunir aquest material literari inèdit commovedor, recull d’anhels i interrogants literaris i purament vitals, així com la correspondència que va mantenir amb el biògraf de Renée Viven, Jean-Paul Goujon.

UN HOME QUE SE’N VA

Vicenç Villatoro

Proa

Un viatge literari a través del passat familiar de l’autor. El llibre reconstrueix la vida de Vicente Villatoro Porcel, l’avi de l’escriptor, des dels orígens cordovesos fins a la mort a Terrassa. L’ambient d’un poble dividit entre poderosos i jornalers, la guerra perduda, l’empresonament posterior i el llarg viatge a Catalunya conformen les pàgines d’aquest exercici d’indagació familiar.

AQUELLOS AÑOS DEL BOOM

Xavi Ayén

RBA

L’any de la mort de Gabriel García Márquez ha sigut finalment l’any de publicació d’ Aquellos años del boom, l’assaig amb què Xavi Ayén va guanyar el premi Gaziel i en què havia estrat treballant durant dècades. L’extens volum repassa els anys d’eclosió del sector editorial barceloní -castellà i català- i l’explosió de talent d’autors llatinoamericans instal·lats a Barcelona i escriptors locals (des de la Gauche Divine fins a Salvador Espriu, passant per Gabriel Ferrater, Terenci Moix i Josep Maria Castellet).

TERROR Y UTOPÍA

Karl Schlögel

Acantilado

L’any 1937 és un any de terribles paradoxes per a la ciutat de Moscou: el fabulós desenvolupament urbanístic de la ciutat, que es materialitza en la construcció del nou metro, el Canal de Moscou, els gratacels i l’efervescència cultural, conviu amb la mort d’un milió i mig de persones, la falta de privacitat, la delació i els falsos judicis, que van sumir els ciutadans en el que s’ha anomenat el “Gran Terror”. Karl Schlögel entrega un dels seus millors assajos.

EN LA TRIA DEL MILLOR DE L’ANY HI HAN PARTICIPAT D. ALOU, J. ARMENGOL, J. CLARET, X. DYAKONOVA, M. ESPASA, P. GABANCHO, J. GARÍ, J. NOPCA, V. OBIOLS I P.A. PONS.

Les 5 descobertes

UNA DONA MERAVELLOSA

Joan Jordi Miralles

La novel·la de Miralles fa equilibris entre l’extremisme temàtic i la distància freda del narrador, i recull el millor del realisme histèric i de l’asèptic. Arrenca a alta velocitat: en un parell de pàgines es poleix més d’una dècada de la infermera Neus. A Miralles li interessa avançar fins als 40 anys de la protagonista, moment en què la seva vida comença a canviar. La separació del marit és la primera baixada de la muntanya russa. La segona és l’experimentació sexual, que assoleix ràpidament nivells de degradació considerables, com per exemple el capítol de la terrina de gelat i el gos solitari. L’autor explica una vida que es va fent més i més sòrdida, però no s’hi rabeja. Miralles va debutar el 2005 amb L’Altíssim, però ha sigut gràcies a Una dona meravellosa (LaBreu) –la seva tercera novel·la– que el seu nom ha començat a sonar amb força.

LA UTILITAT DE L’INÚTIL

Nuccio Ordine

La utilitat de l’inútil (Quaderns Crema / Acantilado) s’afegeix a una llista d’assajos que, recentment, han reclamat la importància dels estudis d’humanitats. Hi ha des de Martha C. Nussbaum fins a George Steiner, Marc Fumaroli i Jordi Llovet. “Avui les universitats estan capitanejades per mànagers que s’han de preocupar pels pressupostos i no per educar ciutadans conscients i amb sentit crític. L’escola i la universitat haurien de formar heretges”, diu l’italià Nuccio Ordine, autor del llibre.

OLOR DE CLOR SOTA LA ROBA

Maria Guasch

La Júlia, narradora d’Olor de clor sota la roba (RBA- La Magrana), observa el seu entorn amb subtilesa i meticulositat. Per això recorda el món de quan tenia 11 anys amb tots els detalls intactes: les sensacions, les propietats olfactives i els dobles sentits. Viu en un poble que podria ser Begues, i passa bona part del temps amb l’àvia i els oncles, que viuen en un grup de cases dels afores, a les quals s’accedeix per un camí sense asfaltar, a mig camí de la vila i de les torres dels estiuejants. Allà hi té la cosina, la Sílvia, que té 14 anys, i els llogaters que ocupen una part de la propietat, la Marina i el Carlos i els seus dos fills, el David –molt amic de la Sílvia: tenen la mateixa edat– i el Diego, que té vint anys. Aquest és el punt de partida d’una de les miniatures subtils i memorables publicades aquest 2014. La seva autora és Maria Guasch, que va debutar el 2013 amb La neu fosa (El Toll).

MARS DEL CARIB

Sergi Pons

“La literatura et colpeix quan l’escriptor ha viscut el que explica. No cal que sigui en primera persona: pot ser algú que coneix o pot ser un fet que hagi vist al carrer”, diu Sergi Pons Codina, que a principis del 2014 va publicar una de les sorpreses més irreverents i poderoses de l’any, Mars del Carib (Edicions de 1984). El Blai Roca, protagonista de la novel·la, viu al barri barceloní de Sant Andreu. És jove i no té gens en compte el dia de demà. Explica la seva quotidianitat –farres, sexe i misèria laboral– amb un sentit de l’humor que acudeix sovint al comentari escatològic i a la desqualificació amb una gràcia poc habitual. Si a la novel·la, el bar “és la idea de felicitat” per a un skin com el Blai, el món laboral és explicat a partir d’un jove que encadena feinetes com ara estripar cartrons, descarregar camions, ficar ampolles de colònia en caixes i fer de comercial de la immobiliària Impertotxo.

LOS LANZALLAMAS

Rachel Kushner

Si bé va ser Libros del Asteroide qui va apostar per primera vegada per Rachel Kushner, publicant-li el 2011 el seu debut, Télex desde Cuba , l’autora nord-americana s’ha convertit en un fenomen del boca-orella gràcies a la segona novel·la, Los lanzallamas , publicada per Galaxia Gutenberg i que és un dels projectes cinematogràfics que Jane Campion –directora d’El piano– voldria rodar en un futur pròxim. Los lanzallamas està ambientada l’any 1975, a Nova York, i té com a personatge principal la jove Reno, que està interessada a explorar les possibilitats artístiques de les motocicletes i la velocitat. No triga a formar part d’un grup que comparteix la seva afició. S’enamora de l’escultor Sandro Valera, amb qui no trigarà a emprendre un viatge a Itàlia, per conèixer la família de la parella. L’experiència no serà tan plàcida com imaginava.

stats