Obituari
Llegim 28/02/2015

Mor Yasar Kemal, un dels grans noms de les lletres turques

Va ser candidat al premi Nobel de Literatura gràcies a la novel·la 'El falcó'. Al 1996 se'l va guardonar amb el Premi Internacional Catalunya concedit per la Generalitat

Ara
1 min
L'escriptor Yasar Kemal

BarcelonaL'escriptor turc Yasar Kemal ha mort als 92 anys a conseqüència de complicacions dels problemes respiratoris i l'arítmia cardíaca que el van portar a ingressar en un hospital d'Istanbul a mitjans de gener. Nascut l'any 1923 a Gökçedam –i d'origen kurd–, Kemal ha cultivat la novel·la per a adults, el llibre de reportatges i el relat breu.

Un dels seus personatges més coneguts és Memed, un bandit mític i llegendari de la seva obra 'İnce Memed' ('El Falcó', de 1955, publicada en català a Edicions 62), una defensa de les classes més desfavorides en clau poètica que aglomera les tradicions orals d'Àsia Menor. Va ser proposat al premi Nobel de Literatura en diverses ocasions. Entre la seva obra, destaca també 'Esclafaràs la serp' (Empúries, 2000), 'La furia del monte Ararat' (Ediciones B, 1999) i 'Calor amarillo: cuentos completos' (Ediciones del Oriente y del Mediterráneo, 1999).

Kemal és cèlebre pel seu llenguatge ordenat i senzill i la descripció lírica de la vida bucòlica de l'Anatòlia turca. Al costat d'Orhan Pamuk és un dels escriptors turc vius més reconeguts. L'any 1996 fou guardonat amb el Premi Internacional Catalunya concedit per la Generalitat de Catalunya. Al 2011 va rebre la Legió d'Honor francesa. La seva última novel·la va ser publicada al 2002, 'Tanyeri Horozları'.

stats