ARA Llegim
Llegim 10/03/2015

El CCCB mostra el diàleg entre l'obra de W.G. Sebald i l'art contemporani

La mostra 'Les variacions Sebald', preludi del festival Kosmopolis, es podrà veure fins al 26 de juliol

Acn
2 min
Una imatge de 'Les variacions Sebald' / ACN

BarcelonaEl Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ha presentat aquest dimarts 'Les variacions Sebald', una exposició que recull el diàleg pòstum entre l'escriptor alemany W.G. Sebald i una vintena d'artistes d'arreu del món. Sebald va tractar alguns dels assumptes més rellevants del segle XX, com la migració, els genocidis i la violència política. Tot i haver mort fa més de deu anys enmig de la seva maduresa creativa, la seva obra es manifesta cada vegada més en artistes i escriptors contemporanis. "Sebald és expansiu i es resisteix a ser embalsamat", afirma el comissari de l'exposició, Jorge Carrión, que considera que l'exposició ha de ser vista com "un viatge en el temps" per l'Europa del segle XX.

Carrión també ha afirmat que Sebald és l'autor "que clausura el segle XX i que podria inaugurar el segle XXI". El comissari ha precisat que el que fa la seva obra és "retratar Europa", d'on Sebald no va sortir gairebé mai, movent-se sempre pels països involucrats en la Segona Guerra Mundial.

L'escriptor alemany es va centrar els temes que van marcar el canvi de segle, com "l'homosexualitat o el fals documental". La manera "híbrida" de tractar-los, sempre entre ficció i realitat, "sembla que anuncia o que obre camins" que posteriorment "seran recorreguts per part de la producció artística del segle XXI", ha sentenciat Carrión.

Pablo Helguera, encarregat de conceptualitzar l'exposició, ha remarcat la importància que ha tingut Winfried Sebald al món artístic. Per Helguera, l'objectiu principal de l'exposició es mostrar "com l'esperit de Sebald i les estratègies narratives i visuals formen part del vocabulari conceptual de molts artistes actuals".

Projecte amb vocació d'experiment

La mostra reuneix l'obra d'artistes i escriptors que tenen trets explícita o implícitament sebaldians. És un assaig visual i textual, que combina creacions de diferents àmbits i examina la manera en què les estratègies de Sebald –combinar text i imatge, juxtaposar inesperadament determinades escenes– han influït en les arts visuals i plàstiques després de la seva mort.

L'exposició compta amb part de la correspondència escrita entre Sebald i Jan Peter Tripp, amb qui l'escriptor alemany va col·laborar en diferents ocasions al llarg de la seva trajectòria. Sebald afirmava que si no hagués visitat mai l'estudi de Tripp als anys 70, mai hagués tingut la idea de deixar d'escriure articles acadèmics i posar-se a escriure literatura creativa.

La mostra també incorpora obres sonores i visuals de quatre escriptors contemporanis sobre el món sebaldià, i fins i tot una peça teatral elaborada per Pablo Helguera. Alguns dels artistes destacats que han col·laborat amb 'Les variacions Sebald' són Carlos Amorales, Susan Hiller, Taryn Simon, Trevor Paglen, Jeremy Wood i Andrea Geyer.

'Les variacions Sebald' s'estrena dimarts 10 de març i es podrà visitar fins el 26 de juliol.

stats