Cultura
Llegim 10/06/2015

Els drets de Tintín "no pertanyen" als hereus d'Hergé

Un jutge holandès ha sentenciat que els drets d'imatge del personatge de còmics no són dels hereus de l'autor belga, després que un document revelés que Hergé va deixar els drets al seu editor

Europa Press
2 min
Tintín i Milú

MadridEls hereus d'Hergé, creador de les aventures de Tintín, han patit un revés en els tribunals. Un jutge holandès ha sentenciat que els drets d'imatge del personatge de còmics no els pertanyen, després que un document revelés que Hergé va deixar els drets al seu editor. Moulinsart S.A., la companyia que fins ara ha controlat el negoci de Tintín, va portar el 2012 als tribunals a una associació holandesa de seguidors de l'autor, Hergé Society, al·legant que no tenien els drets per publicar extractes de les seves publicacions.

Durant el judici, l'advocat dels demandats presentar un document de 1942 signat per Georges Remi -el nom de pila d'Hergé- en què deixa els drets a Casterman, el seu editor. La decisió del tribunal de l'Haia així ho declara: "Apareix en un document de 1942. Hergé va deixar els drets per publicar els llibres de les aventures de Tintín a l'editor Casterman, així que Moulinsart no és la que decideix qui pot utilitzar el material dels llibres". El document en qüestió prové d'un especialista en l'autor que ha preferit mantenir-se en l'anonimat. De moment la seva validesa no ha estat posada en dubte per la companyia Moulinsart o la família d'Hergé.

Com afectarà altres associacions

"La gran pregunta és si els altres club de fans han de continuar pagant a Moulinsart. Potser un jutjat belga ha de realitzar una sentència similar perquè entri en vigor", ha assegurat Stijn Verbeek, secretari de la Hergé Society.

L'advocat de la societat, Katelijn van Voorst, ha declarat que el document en qüestió és "molt interessant per a tots, tant a l'estranger com als Països Baixos". Per la seva banda, l'associació belga Amics d'Hergé ha assenyalat que encara és massa aviat per saber quin impacte tindrà aquesta sentència.

stats