Premis literaris
Llegim31/01/2013

Sílvia Soler guanya el premi Ramon Llull 2013

'L'estiu que comença' és una història de l'amistat de dues famílies a partir dels seus fills que arrenca l'any 1961 i arriba fins al 2011. La novel·la rebrà 60.000 €, 30.000 menys que en l'edició passada

Jordi Nopca
i Jordi Nopca

Barcelona'L'estiu que comença' s'ha emportat els 60.000 € del premi Ramon Llull amb una novel·la que es del punt de vista temàtic i estilístic s'acosta més a 'Petons de diumenge' –premi Prudenci Bertrana 2008– que no pas a la línia de novel·les en què la periodista i escriptora s'ha fixat en tòpics com la crisi dels 40 ('39 + 1') i la convivència ('Una família fora de sèrie') amb molt bons resultats de vendes.

"Estic molt convençuda d'aquesta novel·la, i ho dic perquè és un llibre que m'agradaria llegir –va dir l'autora–. És d'aquells llibres on no hi passa gaire res, o potser hi passa tot". 'L'estiu que comença' arrenca amb dues amigues que es queden embarassades al mateix moment i comencen a imaginar-se com serà el futur dels fills que creixen dins seu. "Les dues famílies d'on vénen una i altra mantenen una amistat forta des de fa anys –va explicar Soler–. L'acció arrenca l'any 1961, durant un sopar de revetlla de Sant Joan. Els personatges dediquen el brindis a 'l'estiu que comença'. Aquesta manera de celebrar Sant Joan em sembla molt adequada, perquè és una aposta per l'esperança, per l'estiu que està a punt de començar i que potser donarà les setmanes més felices de l'any. Són bons auguris per a un temps en què poden passar les coses més boniques, imprevistes i relaxades".

Cargando
No hay anuncios

Així i tot, el to de 'L'estiu que comença' no vol ser ni humorístic ni inofensiu. Potser per això, Soler ambienta l'acció en un poble fictici, Sorrals, situat entre el Maresme i La Selva.

Una dotació més petita

Cargando
No hay anuncios

El premi Ramon Llull ha perdut 30.000 euros de dotació respecte l'edició del 2012 degut a la sortida de la Fundació Ramon Llull. Creat l'any 1981 per l'editorial Planeta, el guardó es va convertir en el més ben dotat de les lletres catalanes quan l'any 2007 es va signar un conveni de col·laboració amb la Fundació Ramon Llull, formada pels governs andorrà, balear i català, aquest últim representat a través de l'Institut Ramon Llull. Cinc anys després, amb el conveni no renovat, el premi torna a ser competència exclusiva de Planeta. La novel·la guanyadora continuarà traduint-se al castellà i al francès.