Llibres

El sector editorial frena la caiguda (però creixerà només un 1% aquest 2015)

El Gremi d'Editors de Catalunya valora les xifres de l'últim any coincidint amb la Nit de l'Edició. Constata que el llibre digital ha deixat de créixer i reclama, una vegada més, l'enduriment de les lleis per frenar la pirateria

El sector editorial comença a recuperar-se / ARA
Jordi Nopca
15/12/2015
2 min

BarcelonaPatrici Tixis, nou president del Gremi d'Editors de Catalunya, ha fet balanç avui del sector i ha dibuixat una imatge molt més positiva que la que oferia fa tot just un any el seu antecessor, Daniel Fernández: si el desembre del 2014 es parlava d'una caiguda acumulada del 40% en la facturació durant els últims cinc anys i s'esperava perdre entre un 5 i un 6% durant aquell exercici, dotze mesos més tard Tixis ha assegurat "que el sector tornarà a créixer en vendes el 2015". El 2014 finalment no hi va haver caiguda, sinó un lleuger augment –del 0,6%–. Les previsions, encara amb la campanya de Nadal per quadrar els resultats, ronden entre el 0,6 i l'1%. "Estem sortint del túnel, però encara ens queda molt de recorregut per arribar als nivells del 2007", ha explicat el president del Gremi.

Aquestes són dues claus per entendre la remuntada:

1. L'augment de la facturació per Sant Jordies van superar els 20 milions d'euros, un 6% més que l'any passat– i el creixement de la Setmana del Llibre en Català, que amb 304.000 euros facturats ha crescut un 26%, són dos dels senyals que permetien intuir que la situació millorava.

2. La força del paper. "Hem constatat que el llibre en paper continua sent el format preferit de lectura per part dels lectors", ha recordat Tixis. La facturació digital no arriba al 5%. "En mercats molt més madurs com l'anglosaxó, la xifra s'ha estancat al voltant del 25%. Si fa uns anys dèiem que al llibre en paper li quedava poc temps de vida, ara podem dir que li queden encara anys de força i energia".

I també s'han assenyalat dos reptes crucials pendents:

1. Fomentar l'interès per la lectura: aconseguir que el 40% que no llegeix ni un sol llibre ho faci. "Volem donar suport a les llibreries, perquè són animadors culturals i humanitzen les ciutats una mica més –ha dit Tixis–. No les podem tractar com si fossin comerços normals i corrents. A França hi ha programes d'ajuda. Aquí, en canvi, les administracions s'hi posen de perfil. Passa el mateix amb el suport a les biblioteques: la Generalitat ha reduït un 40% els pressupostos d'adquisició de nous fons".

2. Combatre la pirateria. Tixis ha recordat les últimes dades de l'Observatori de la Pirateria, fet per la consultora GFK i presentat per la Coalición de Creadores: "Es van fer 334 milions de descàrregues il·legals de llibres el 2014". D'aquestes descàrregues, només "un 20% dels pirates compraria els llibres". Per al Gremi d'Editors, cal endurir les lleis de la propietat intel·lectual. "Encara no hi ha hagut cap sanció que fos exemplificant per frenar la pirateria –ha dit–. Espanya continua sent un dels països més pirates del món".

Les dades del Gremi d'Editors de Catalunya són extrapolables a l'edició a Espanya, ja que la producció catalana representa el 48,3% del total espanyol; la madrilenya, el 43,3%; la basca, el 2,6%, i l'andalusa, l'1,9%.

stats