ARA Llegim
Llegim 29/11/2013

L'any Espriu arriba al Regne Unit amb un Simposi Internacional sobre el poeta català

Les jornades se celebren aquest divendres i demà dissabte a Cambridge i Londres

Acn
2 min
Crònica espriuana del segle XX català

LondresEl simposi internacional sobre Salvador Espriu és l'acte més destacat en l'àmbit acadèmic de l'exterior dins de les activitats de l'Any Espriu. Les jornades, que se celebren aquest divendres i demà, dissabte, estan organitzades per l'Institut Ramon Llull juntament amb la Universitat de Cambridge i el Centre for Catalan Studies de la Queen Mary University de Londres. Entre els ponents a les jornades hi ha acadèmics de diverses universitats britàniques que analitzaran la importància de la figura d'Espriu. El simposi també comptarà amb la presència d'alguns traductors de l'obra d'Espriu i culminarà amb un concert de cançons clàssico-contemporàn¡es que s'han composat a partir de l'obra del poeta català.

Diverses conferències i taules rodones serviran per aprofundir en el coneixement de la figura i l'obra de Salvador Espriu. La conferència inaugural, pronunciada pel professor de la Universitat de Swansea i autor del llibre 'The Poetry of Salvador Espriu: To Save The Words' ('La poesia de Salvador Espriu: per guardar les paraules'), se centrarà en la importància de Sinera en l'obra del poeta. Així mateix, una taula rodona tractarà el tema de la traducció de les obres d'Espriu. Hi intervindran Bob de Nijs, Cyrus Cassells i Antonio Jiménez-Millán, traductors del poeta al neerlandès, a l'anglès i al castellà respectivament.

Demà dissabte, el Simposi es trasllada al Centre for Catalan Studies de la Queen Mary University de Londres. Entre els actes més destacats hi ha la conferència 'Salvador Espriu and Music', que anirà a càrrec del poeta i traductor Miquel Desclot. Desclot parlarà sobre les relacions d'Espriu amb la música i la influència que l'obra del poeta català ha tingut en diferents músics i compositors.

El simposi internacional sobre Salvador Espriu culminarà amb un concert en què s'interpretaran totes les cançons clàssiques i contemporànies que s'han composat a partir de l'obra d'Espriu. El programa recull peces de Joaquim Homs, Antón García Abril, Mercè Torrent i Carles Gumí. Així mateix, el concert comptarà amb l'estrena mundial de dues obres basades en els poemes d'Espriu: 'Cançó d'Albada' i 'Cançó del pas de la tarda'. Aquests poemes han estat musicats pel compositor Alberto García Demestres.

Estudis en llengua i cultura catalanes a les universitats britàniques

Diverses universitats del Regne Unit ofereixen estudis de llengua i cultura catalanes. Els estudis catalans a la Universitat Queen Mary de Londres, per exemple, formen part des de fa anys de la llicenciatura en Hispanic Studies and Catalan Languages, en què, a banda dels diferents nivells de llengua, també s'imparteixen assignatures de literatura, cultura i història catalana.

Així mateix, altres universitats tenen entre la seva oferta estudis de llegua i cultura catalanes. La prestigiosa Universitat de Cambridge ofereix dos cursos de llengua i l'assignatura Introduction to Catalan Language and Literature. També el King's College i la London School of Economics imparteixen estudis de català.

stats