Ara Llegim
Llegim 21/08/2013

L'Ateneu Barcelonès exposa una cèlebre provocació de Salvador Dalí

L'any 1930, el pintor va carregar contra Àngel Guimerà, expresident de l'entitat, a qui va qualificar d'"immens putrefacte pelut" i "gran porc"

Acn
2 min

BarcelonaL'Ateneu Barcelonès ha recuperat aquest estiu un episodi cèlebre: la conferència que Salvador Dalí va pronunciar l'any 1930 davant alguns dels prohoms de la burgesia catalana i que va significar el seu trencament amb la cultura imperant. Una sèrie de documents de l'època reporten l'impacte i l'escàndol que les paraules de Dalí van provocar, i és que el pintor va carregar contra Àngel Guimerà −expresident de l'entitat−, a qui va qualificar d'"immens putrefacte pelut" i "gran porc". La indignació va ser tal que la conferència es va interrompre davant les ires dels assistents i Dalí va haver de marxar precipitadament quan alguns dels presents van intentar agredir-lo.

A l'exposició 'Tocats per Dalí', a la Biblioteca de l'Ateneu, es poden veure materials que no havien estat exposats anteriorment. Entre aquests, s'inclouen les actes de la junta reunida després de l'incident, la carta de dimissió de l'aleshores president de l'entitat, Pere Corominas –que no va ser acceptada–, la protesta que va fer el membre de la junta Pere Adalvert i el ressò del fet a la premsa.

Un dels documents més destacats és un exemplar del llibre 'La Femme Visible', il·lustrat per Dalí, que el pintor va fer arribar a l'Ateneu poc després, amb una dedicatòria al·lusiva als socis de la institució, rebatejats pel geni empordanès amb el nom de "putrefactes". El llibre va ser traduït recentment per Enric Casasses i publicat per edicions Andana.

En la cèlebre conferència, Dalí carregà contra Àngel Guimerà qualificant-lo de "gran porc", "pederasta" o d'"immens putrefacte pelut", tot provocant la indignació del públic present i havent de fugir quant diversos membres de la sala intentaren agredir-lo. Com recorda l'actual director de la Biblioteca de l'Ateneu, Lluís Vicente Hernández, aleshores Guimerà era una personalitat molt estimada a la casa, ja que n'havia estat president i també la primera persona en el seu càrrec que pronuncià el discurs inaugural en català.

Al parer de Vicente Hernández, les paraules de l'artista contra Guimerà s'han de llegir com una mostra de l'actitud pròpia de Dalí, "una mescla de personatge i provocació". Un Dalí llavors força jove que estava forjant la seva personalitat artística. Aquell episodi, de fet, va significar un trencament amb la cultura catalana establerta, valora el responsable de la biblioteca de l'Ateneu. Per això, l'exposició pretén recordar "un moment crucial en l'evolució ideològica del geni empordanès", afegeix. La mostra està oberta diàriament de deu del matí a nou del vespre a la Biblioteca de l'Ateneu Barcelonès fins a finals de setembre, i es pot visitar gratuïtament.

stats