ARA Llegim
Llegim 15/10/2014

L'australià Richard Flanagan guanya el premi Man Booker

El guardó més prestigiós del Regne Unit –dotat amb 64.000 euros– podia reconèixer per primera vegada en 46 edicions a un autor nord-americà

Efe
2 min

BarcelonaL'escriptor australià Richard Flanagan el premi de ficció en llengua anglesa Man Booker Prize, el guardó més prestigiós del Regne Unit, amb la novel·la 'The narrow road to the deep north'. Flanagan, de 53 anys i nascut a Tasmània, es va emportar un premi dotat amb 64.000 euros al qual optaven autors nord-americans per primera vegada en 46 anys.

L'escriptor, que ha estat traduït a 26 idiomes –escadusserament al castellà, inèdit en català–, va convèncer el jurat del premi amb una història inspirada en la biografia del seu pare, localitzada en la construcció de l'anomenat 'Ferrocarril de la Mort' a Tailàndia durant la Segona Guerra Mundial.

L'acadèmic Anthony Clifford Grayling, president del jurat, va descriure com una "novel·la superba" l'obra de l'australià, que relata els records que assalten a un cirurgià mentre lluita per salvar els presoners que treballava en la construcció del ferrocarril.

Flanagan es va inspirar en les vivències del seu pare, un antic presoner de l'exèrcit japonès que va sobreviure a la construcció del ferrocarril i va morir als 98 anys, el mateix dia en què el seu fill va posar el punt final a la seva novel·la.

De Nova Zelanda a Austràlia

Flanagan va debutar al 1994 amb 'Death of a river guide'. La guanyadora del Man Booker 2013 va ser la neozelandesa Eleanor Catton, autora de 'The Luminaries', que amb 28 anys va ser la guanyadora més jove del certamen. Fins ara, el guardó estava obert només a escriptors britànics, irlandesos o de la Commonwealth amb obres publicades al Regne Unit, si bé els organitzadors del premi van anunciar un canvi crucial en les bases del premi a la fi de 2013. Amb la decisió de prendre en consideració els treballs d'escriptors nord-americans, el premi aspira a assentar-se com un dels guardons de referència en llengua anglesa.

stats