Premis literaris
Llegim 16/12/2011

El premi Ramon Llull vol "néixer de zero" reduint la dotació

L'edició d'aquest 2012 serà l'última en què el Ramon Llull recompensarà el guanyador o guanyadora amb 90.000 €. Segons el director de l'Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro, els canvis es deuen a "la demanda d'austeritat i contenció pressupostària"

Ara
2 min
Logo de l'Institut Ramon Llull

BarcelonaEl premi Ramon Llull, que atorguen la Fundació Ramon Llull i l'Editorial Planeta i que és el més ben dotat de la literatura catalana, canviarà el seu format i reduirà la seva dotació a partir del 2013, segons han anunciat avui els membres del patronat de la Fundació reunits a Ordino (Andorra).

Segons ha explicat el director de l'Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro, la voluntat és que el premi, a partir del 2013, "neixi de zero" i que encara que aquest organisme no es desvincularà totalment del premi", entén que el paper de la Fundació "ha de ser menor". En aquest sentit, Villatoro ha argumentat l'evolució del premi a un canvi "vinculat a la demanda d'austeritat i contenció pressupostària".

No obstant això, el 2012 el premi literari mantindrà el format actual, i el pròxim 26 de gener, tal com ha anunciat avui la Fundació, es lliurarà a Barcelona, que agafa el relleu a Palma de Mallorca i Andorra de les passades edicions.

També s'ha confirmat que la dotació el 2012 seguirà sent de 90.000 € (30.000 dels quals van a càrrec del Govern d'Andorra i els 60.000 restants, del consorci de l'Institut Ramon Llull).

L'acte del 23 de gener serà, ha anunciat, més "una sessió acadèmica i no una festa" i tindrà un format "institucional, amb la màxima solemnitat i un caràcter fortament literari", segons Villatoro.

Encara que de moment no s'ha definit quina estructura ni quina dotació tindrà el redefinit premi, Villatoro ha assenyalat que "es busquen fórmules" perquè la participació en el mateix per part de la Fundació Ramon Llull "sigui al més delimitada possible". Fins avui, segons ha comentat Villatoro, la Fundació ha mantingut únicament contactes informals amb l'Editorial Planeta per expressar el canvi de filosofia que pretenen imprimir-li, però que no es tracta d'una negociació que requereixi, en aquest moment, resposta.

stats