Premis literaris
Llegim 10/06/2015

Richard Ford, Ian McEwan i Haruki Murakami, favorits del premi Princesa de les Lletres

El guanyador, que es farà públic avui, rebrà una escultura dissenyada per Joan Miró, 50.000 euros en metàl·lic, un diploma i una insígnia

Efe
2 min
Richard Ford, fotografiat a Barcelona / RUTH MARIGOT

MadridEl novel·lista nord-americà Richard Ford, el japonès Haruki Murakami i l'anglès Ian McEwan figuren entre els vint candidats que opten al Premi Princesa de les Lletres 2015 que es decideix aquest dimecres a Oviedo. Segons han assenyalat diversos membres del tribunal, presidit pel director de la Reial Acadèmia Espanyola, Darío Villanueva, a aquests tres candidats, habituals ja en els últims anys, se sumen també les propostes d'autors com el poeta sirià Adonis, el novel·lista cubà Leonardo Padura o el romanès Norman Manea.

En un premi tradicionalment reservat a narradors o assagistes, a les candidatures presentades a la Fundació Princesa s'han incorporat aquest cop les de dramaturgs com el nord-americà David Mamet, l'espanyol Juan Mayorga o l'anglès Tom Stoppard.

L'avantsala del premi Nobel?

"Els novel·listes i assagistes sempre tenen més possibilitats i aquests premis sempre tenen la vocació de avançar-se al Nobel, el que podria ser un esperó per a premiar Murakami", ha assenyalat l'escriptor Fernando Sánchez Dragó, que defensa des de fa anys com a membre del jurat la candidatura de l'autor de 'Tòquio Blues'.

Per a l'escriptor i periodista mexicà Juan Villoro, Premi Herralde 2004 per la seva novel·la 'El testimonio', que debuta com a membre del jurat, la "nodrida" llista de candidats que opten al guardó és "tan extraordinària" que els membres del tribunal encertarien " encara que fessin una rifa".

Segons la filòloga i catedràtica de Literatura espanyola de la Universitat de Barcelona, Rosa Navarro, malgrat que la relació de candidats és "rica i variada", el jurat "últimament només premia narradors", fet que faria necessari, al seu parer, atendre altres gèneres com la dramatúrgia, un àmbit en el qual ha destacat a David Mamet, o la poesia, en el qual es decanta per Adonis. La directora de la Biblioteca Nacional, Ana Santos Aramburo, ha atribuït aquesta preferència del jurat per narradors o assagistes davant poetes al fet que a Espanya ja hi ha altres premis específics per a aquest gènere i que compta amb molta tradició com són el Reina Sofia o el Loewe.

En les últimes edicions han estat distingits Antonio Muñoz Molina (2013) el novel·lista nord-americà Philip Roth (2012), el poeta i cantant canadenc Leonard Cohen (2011), l'escriptor libanès Amin Maalouf (2010), l'assagista i poeta albanès Ismaïl Kadaré (2009), i l'escriptora canadenca Margaret Atwood (2008).

Els Premis Princesa d'Astúries estan dotats amb la reproducció d'una escultura dissenyada per Joan Miró, 50.000 euros en metàl·lic, un diploma i una insígnia. En aquesta edició s'han concedit i als d'Esports, als jugadors de bàsquet Pau i Marc Gasol; Investigació Científica i Tècnica, a les bioquímiques Jennifer Doudna i Emmanuelle Fuster; Comunicació i Humanitats, al filòsof sevillà Emilio Lledó ,; Ciències Socials, a l'economista francesa Esther Duflo i el de les Arts al cineasta nord-americà Francis Ford Coppola.

stats