Premis literaris
Llegim 19/11/2013

Elena Poniatowska guanya el premi Cervantes

El premi, que enguany arriba a la 38a edició, està dotat amb 125.000 euros. Poniatowska, periodista i escriptora mexicana, és la quarta dona que l'aconsegueix

Ara
2 min

BarcelonaL'escriptora i periodista mexicana Elena Poniatowska ha guanyat el premi Cervantes 2013. El premi, considerat el Nobel de les lletres hispanes i creat el 1975 pel Ministeri de Cultura, està dotat amb 125.000 euros i reconeix la figura d'un escriptor que amb el conjunt de la seva obra hagi contribuït a enriquir el llegat literari del domini lingüístic de l'espanyol.

Elena Poniatowska va néixer a París el 1932, filla de l'hereu de la corona polonesa, Jean Joseph Evremond Sperry Poniatowski (descendent directe del rei Estanislau II de Polònia) i de la mexicana María de los Dolores Amor Escandón. Va viure a la capital francesa fins als 9 anys, fins que la Segona Guerra Mundial va obligar la seva mare a marxar cap al sud de França juntament amb les seves dues filles, per després establir-se a Mèxic mentre el seu pare lluitava amb l'Exèrcit francès i participava en el desembarcament de Normandia. Poniatowska va començar a treballar al diari Excélsior l'any 1953, i un any després va donar a conèixer la seva primera obra de ficció, Lilus Kikus. A partir de llavors, va combinar la creació periodística i la literària. Alguns dels seus llibres més coneguts són 'Hasta no verte Jesús mío' (1969), 'La herida de Paulina: crónica del embarazo de una niña violada' (2000) i 'La piel del cielo' (2001). L'any 2011 va guanyar el premi Biblioteca Breve, convocat per l'editorial Seix Barral, amb 'Leonora', novel·la sobre la pintora surrealista i escriptora Leonora Carrington.

Encara que no figura a les bases del premi, habitualment es compleix una llei no escrita que reparteix alternativament, cada any, el guardó entre Llatinoamèrica i Espanya. L'any passat va recaure en l'escriptor espanyol José Manuel Caballero Bonald. En els 38 anys de vida que té el premi Cervantes només en tres ocasions ha anat a parar a les mans d'una dona: les espanyoles María Zambrano (1988) i Ana María Matute (2010) i la cubana Dulce María Loynaz (1992). Poniatowska és la quarta dona que l'aconsegueix.

stats