LLIBRES
Llegim 09/11/2012

Philip Roth diu que deixa d'escriure

L'escriptor nord-americà, de 78 anys, afirma en un mitjà francès que 'Nèmesi' serà el seu darrer llibre durant deu anys. Prepararà la seva biografia. "Ho he fet el millor que he pogut amb el que he tingut", ha dit

Ara
1 min
Philip Roth i Rafael Moneo,  Entre l'agonia i l'esperança

BarcelonaLa revista francesa 'Les Inrocks' ha llançat el titular: Philip Roth assegura que 'Nèmesi' serà el seu darrer llibre. En una llarga conversa, l'autor efectivament diu que aquest serà el seu darrer llibre en els propers deu anys. "Ho he d'admetre, ja en tinc prou. 'Nèmesi' serà el meu últim llibre. Mira E. M. Forster, que va deixar d'escriure ficció als 40 anys. I jo, que encadenava llibre rere llibre, no he escrit res en els darrers tres anys. Prefereixo treballar en els meus arxius per al meu biògraf. Li vaig donar milers de pàgines que són com records, però no literaris, no són publicables. No vull escriure les meves memòries, però jo volia que el meu biògraf tingués el material. Perquè si em moro abans, per on començarà?", es pregunta l'escriptor. L'escollit ha sigut Blake Bailey, que ja ha biografiat un amic seu, John Cheever.

En les darreres entrevistes, Roth ja assegurava que si pogués deixar d'escriure ho faria. Sembla que ha pres la decisió de no tornar a escriure ficció. Ha rellegit la seva obra començant pel final. "Després d'això, vaig decidir que en tenia prou amb la ficció", diu. "He consagrat la meva vida a la novel·la. Ja n'hi ha prou!". "Un llibre més o menys no canviarà el que sóc o el que he fet", afirma. I ha parafrasejat el boxejador Joe Louis, dient "ho he fet el millor que he pogut amb el que he tingut".

stats