ARA LLEGIM
Llegim 09/02/2012

Petros Màrkaris: "El pitjor de la crisi grega és que no té perspectiva de futur"

L'escriptor grec rebrà aquesta tarda el VII Premi Pepe Carvalho de la BCNegra

Acn
2 min
Petros Màrkaris

BARCELONA"Les coses a Grècia van a mal borràs, el pitjor de la crisi grega és que no té perspectiva de futur". Així de contundent s'ha mostrat Petros Màrkaris enfront de la crisi que viu el seu país. "Fa massa temps que callem, però defensar les diferències entre les cultures i els valors comuns de la Unió Europea és la feina dels intel·lectuals, escriptors i artistes, no la dels economistes ni polítics", ha sentenciat l'escriptor.

Màrkaris, que està immers en la tetralogia sobre la crisi grega (ja ha publicat 'Amb l'aigua fins al coll', on narra l'assassinat de diversos banquers; 'Pereosis', sobre l'evasió fiscal, i està escrivint 'Pa, educació i llibertat'), rebrà el VII Premi Pepe Carvalho de la BCNegra. "La cosa es complica per la mentalitat de la classe política grega, que fa 30 anys que pren decisions equivocades. Primer es va inventar una riquesa fictícia basada en diners prestats, aquest diner fictici va generar un sistema clientelista i ara fan que a la gent del carrer els toqui pagar i assumir retallades", ha explicat l'escriptor, que ha criticat "la teràpia que s'administra des d'Europa i de l'FMI". "Imposen mesures sense perspectiva de futur, ens diuen que és l'única teràpia possible, però jo ho dubto. No troben cap altre país que se n'hagi sortit amb aquestes mesures", ha conclòs.

Un record per a Angelopoulos

Havien col·laborat en més de vuit pel·lícules. La mort del cineasta grec Theo Angelopoulos en un accident de trànsit a Atenes va ser un "cop molt dur" per a Petros Màrkaris perquè eren "amics molt propers" des de feia més de 40 anys. "La vida a vegades té aquestes males passades, però la seva obra ens dóna una lliçó: Theo va créixer en una Grècia difícil, va viure la postguerra, la Guerra Civil i el temps posterior. Però el talent i les habilitats sempre poden vèncer les dificultats i la pobresa. És un gran exemple per la Grècia que avui passa uns dies tant difícils", ha afirmat Màrkaris.

stats