ARA LLEGIM
Llegim 21/10/2013

Petros Màrkaris: "A Grècia, els Jocs Olímpics d'Atenes 2004 van ser el començament del desastre"

L'escriptor presenta la nova novel·la protagonitzada pel comissari Kostas Kharitos. Hi dóna una visió desesperançada de la crisi grega actual

Efe
2 min

BarcelonaL'escriptor grec Petros Màrkaris, que retrata amb cruesa la crisi econòmica grega en el nou capítol de la seva sèrie negra de Kostas Jaritos, 'Pa, educació, llibertat', considera que Europa no funcionarà com una autèntica federació si tots els països han d'esperar què decideix Alemanya. "La qüestió no és la tornada a la pesseta, al dracma o seguir amb l'euro, el problema és que Europa s'està trencant a trossos perquè s'està portant a terme una política errònia", comenta Màrkaris i afegeix: "Som setze països asseguts a veure què decideix el govern d'Alemanya i amb aquest tipus d'arranjament una federació no pot sobreviure".

A 'Pa, educació, llibertat', Màrkaris situa la trama en un futur imminent, el 2014, amb una Grècia en fallida, que torna al dracma, i una Espanya que torna a la pesseta, i en aquest context Kharitos i la seva família han d'estrènyer-se el cinturó: durant tres mesos no cobrarà la nòmina.

Les protestes, algunes iniciatives solidàries i l'increment dels atacs dels neonazis planegen en una trama en la qual Jaritos ha d'investigar l'assassinat d'un ric contractista d'obres, un home ja madur que va pertànyer a l'anomenada "generació de la Politècnica".

Un país decebut

"Grècia assisteix a la gran decepció per aquella generació de la Politècnica, la que va resistir a la dictadura militar, que quan va prendre les regnes del domini públic se'n va aprofitar i es va beneficiar d'aquella resistència a la dictadura i es van aprofitar del sector polític, del sindical i de l'universitari", lamenta.

En la novel·la que avui ha presentat a Barcelona, Màrkaris assenyala: "A Grècia, els Jocs Olímpics d'Atenes 2004 van ser el començament del desastre, cosa que ja vaig dir llavors, perquè em va semblar un projecte totalment megalòman finançat per uns crèdits colossals que encara avui paguem i que ens va fer perdre el contacte amb la realitat".

Encara que inicialment, 'Pa, educació, llibertat' havia de tancar la "Trilogia de la Crisi", Màrkaris anuncia que estendrà aquest trio de novel·les a una tetralogia amb un nou llibre-epíleg, 'Crèdits cinematogràfics', un títol amb un clar significat: "sortiran tots els noms que han participat en la pel·lícula de la crisi".

stats