LITERATURA
Llegim 24/10/2011

La crisi grega, segons l'escriptor Petros Màrkaris

La nova novel·la de l'escriptor grec Petros Màrkaris, 'Amb l'aigua fins al coll' (Tusquets) està ambientada a la Grècia actual, i el teló de fons de la crisi hi pren protagonisme gràcies als assassinats de diversos banquers

Ara
1 min
Retrat de l'escriptor Petros Màrkaris

BARCELONAAmb només cinc novel·les publicades, Petros Màrkaris (Istanbul, 1937) s'ha convertit en un dels noms de referència de la novel·la negra europea. L'últim títol de la sèrie protagonitzada pel comissari Khostas Kharitos, Amb l'aigua fins al coll (Tusquets, 2011) trasllada el lector a la Grècia actual, on les retallades i el desànim general s'han apoderat dels ciutadans fins al punt que un desconegut comença a carregar-se banquers: els decapita i els marca amb la misteriosa lletra D.

Màrkaris, guanyador de l'últim premi Pepe Carvalho, ha dit, amb motiu de la seva última visita a Barcelona, que els ciutadans grecs han estat vivint durant 30 anys per sobre de les seves possibilitats: "Ha arribat el moment de tornar els diners", ha sentenciat. "Aquesta crisi econòmica està tenint repercussions socials importants, com el cas de l'augment de la inseguretat ciutadana i la violència. Hi ha un milió d'immigrants sense feina, sens mitjans ni menjar. És una situació molt difícil".

stats