Literatura
Llegim 09/10/2014

Patrick Modiano guanya el premi Nobel de literatura 2014

El novel·lista ha publicat una vintena de títols en què els personatges "intenten de manera obsessiva tornar al passat". En català es poden llegir 'Carrer de les botigues fosques', 'L'horitzó' i 'El cafè de la joventut perduda'

Ara
2 min
Patrick Modiano / GALLIMARD

BarcelonaL'Acadèmia Sueca ha atorgat el premi Nobel de literatura a Patrick Modiano (Boulogne-Billacourt, 1945). El guardó està dotat amb 8 milions de corones sueques, 870.000 euros. El rei de Suècia l'hi entregarà el proper 10 de desembre, tot i que de moment l'Acadèmia encara no ha pogut localitzar l'autor francès, conegut pel poc contacte amb els mitjans de comunicació.

Peter Englund, secretari permanent de l'Acadèmia sueca, ha anunciat que li atorguen el premi "per l'exploració de l'art de la memòria i perquè ha abordat el món durant l'ocupació" en la Segona Guerra Mundial. Després de l'anunci del guanyador, Englund ha desenvolupat les declaracions: "Les seves novel·les són un intent obsessiu de tornar al passat, i per fer-ho fa servir maneres molt originals. Modiano està convençut que hi ha passatges que permeten viatjar en el temps i que es troben en llocs molt concrets relacionats amb la memòria".

Una trajectòria premiada des del principi

Modiano va debutar amb 'El lugar de la Estrella' l'any 1968, amb 23 anys, i va aconseguir premis com el Fénéon i el Roger-Nimier. Quatre anys després guanyaria el Gran Premi de Novel·la de l'Acadèmia Francesa amb 'Los paseos de circunvalación', i el 1978 rebia el Goncourt per una de les seves novel·les més conegudes, 'Carrer de les botigues fosques', publicada a Proa. Entre la seva producció, que supera la vintena de títols, destaquen 'Una joventut' (1981) –en català, a Edicions 62–, 'Barri perdut' (1984) i 'Diumenges d'agost' (1988) –que va publicar Columna– i, més recentment, 'En el cafè de la joventut perduda' (2007), 'L'horitzó' (2010) i 'L'herba de les nits' (2012), totes tres a Proa. En castellà, gran part de la seva obra ha estat editada per Anagrama, que recentment també va apostar per recuperar els seus primers tres llibres, 'El lugar de la Estrella', 'Los paseos de circunvalación' i 'La ronda de noche', al volum 'Trilogía de la Ocupación'.

Modiano va publicar en francès la setmana passada la seva última novel·la, 'Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier' [Perquè no et perdis pel barri]. Era un dels llibres més esperats de la 'rentrée', juntament amb el d'Emmanuel Carrère. El secretari de l'Acadèmia Sueca ha dit aquest migdia que l'obra de Modiano és "accessible" per al lector corrent. "Fa servir una llengua senzilla, però al mateix temps els seus llibres són elegants i refinats –va afegir–. Com que són obres breus, en pots llegir una al matí i una altra al vespre".

Enguany hi havia 210 candidats al guardó. Alice Munro va ser la guardonada l'any passat. Els anteriors van ser Mo Yan (2012, Xina), Tomas Tranströmer (2011, Suècia), Mario Vargas Llosa (2010, Perú) o Herta Müller (2009, Romania).

stats