ARA llegim
Llegim 20/12/2011

Sebastià Alzamora guanya el premi Sant Jordi amb un 'thriller' ambientat a la Guerra Civil

L'escriptor mallorquí i columnista de l'ARA s'emporta el guardó més important de la Nit de Santa Llúcia, que se celebra aquesta nit a l'Auditori de Barcelona, amb 'Crim de sang'. Ramon Erra ha guanyat el premi Mercè Rodoreda de contes i Marcel Riera, el premi Carles Riba de poesia

Ara
2 min
L'escriptor mallorquí Sebastià Alzamora

BarcelonaAquest vespre se celebra a l'Auditori de Barcelona la vetllada més important de les lletres catalanes. El poeta i novel·lista Sebastià Alzamora ha rebut el guardó més important de la nit, el 52è premi Sant Jordi de novel·la, dotat amb 60.000 euros, per Crim de sang, un thriller que recrea l'episodi històric de la matança de 172 maristes a mans de nuclis anarcosindicalistes l'estiu de 1936 a Barcelona. L'escriptor Joan Mas i Vives, també mallorquí, ha quedat finalista amb la novel·la Kabul i Berlín a l'últim segon.

El 14è premi Mercè Rodoreda de contes i narracions, dotat amb 10.000 euros, ha recaigut en Ramon Erra, que ha escrit La vida per rail, un recull de relats de diferents gèneres que tenen lloc en trens, en diverses ciutats europees. El poeta Marcel Riera s'ha endut el 53è premi Carles Riba de poesia pel poemari Llum d'Irlanda, un recull inspirat pels clàssics moderns anglosaxons. El 49è premi Josep M. Folch i Torres de novel·la per a nois i noies ha anat a mans de Jordi Folck, per Llibre d'encanteris de la vella Taràndula, i Mercè Anguera ha guanyat el 38è premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil amb La princesa invisible.

En el marc de la Nit de Santa Llúcia s'entreguen 11 premis. Enguany la celebració té una significació especial, ja que Òmnium Cultural, l'entitat que l'organitza, tanca amb aquesta festa els actes de celebració del seu 50è aniversari. Liz Castro ha rebut el 25è Memorial Joan B. Cendrós d'articles o llibres publicats fora dels Països Catalans per Catalonia Press; Josep Otón ha estat mereixedor del 22è premi Joan Maragall de treballs d'assaig sobre cristianisme i cultura per El reencarnament postmodern. El 22è premi Joan Profitós d'assaig pedagògic ha recaigut, ex aequo, en Anna Montserrat, Guillem Turó i Helena Esteve; Rut Galve i Lluís Ylla han rebut una menció especial. L'obra Els orígens de la revolta de la Unió del Regne de València (1330-1348) ha fet Vicent Baydal i Sala mereixedor del 28è premi Ferran Soldevila de biografia, memòria i estudis històrics, i el Club Súper 3 ha estat reconegut amb el 2n premi Òmnium de comunicació. El premi Esport i Ciutadania de narrativa juvenil ha quedat desert.

stats