Novetat editorial
Llegim 16/03/2012

Neus Català explica la seva vida a la novel·la 'Un cel de plom'

El llibre, publicat per Amsterdam llibres en català i Roca editorial en castellà, reconstrueix l'experiència de Català al camp de concentració nazi de Ravensbrück a través de la novel·lització de Carme Martí

Ara
1 min
Imatge recent de Neus Català

BarcelonaAmsterdam Llibres publica l'extraordinària vida de Neus Català (Guiamets, 1915), explicada per ella mateixa i reviscuda a través d'una ambiciosa novel·la de memòries magistralment construïda per Carme Martí.

Filla de pagesos d'un petit poble del Priorat, Neus Català era una jove inquieta de vint-i-un anys quan va esclatar la Guerra Civil espanyola. Amb aquest llibre reviu la joventut interrompuda per la guerra i la ràpida presa de consciència social. Barcelona, Premià de Mar i, finalment, la retirada a peu per la frontera fins arribar al sud de França. La resistència, els maquis i el primer gran amor. Passió i rebel·lió, fins al dia que els SS truquen a la porta. Presó. Un llarg viatge de tren fins Ravensbruck, Hollschein ... i el començament de l'infern.

Neus Català va sobreviure a l'horror dels camps de concentració gràcies a la força moral i a la solidaritat entre les companyes. En ser alliberades es van prometre no oblidar. Als noranta-sis anys es manté fidel a la seva lluita per la memòria.

Carme Martí (Montblanc, 1972) és llicenciada en filologia catalana. Ha publicat 'Història d'una cuinera. Memòries de Maria Badia' (2008) i 'Cròniques rurals' (2011), amb Jordi Llavina i Albert Carreras. Forma part de l'equip del Museu de Vida Rural.

stats