Llegim 18/01/2014

El naixement del segle XX

Jaume Claret
2 min

La història es mou a cops d'aniversari i aquest 2014 en coincideixen uns quants. A nivell internacional, el més important és el centenari de la Primera Guerra Mundial: l'autèntic inici, segons l'historiador Hobsbawm, del segle XX i l'ocàs del món del XIX. Fruit d'aquesta rellevància, trobem als aparadors diverses novetats sobre el conflicte -i alguna recuperació interessant, com ara De París a Monastir de Gaziel-; hi destaquen, sobretot, els llibres de Hastings i MacMillan.

Encertadament, aquests dos nous treballs se centren en els orígens de la Guerra Gran i modifiquen la tendència a considerar-la un pur preludi de la Segona Guerra Mundial. Aquest biaix havia decantat els estudis vers els errors a les negociacions de pau (la mateixa MacMillan va publicar un interessant París 1919 ), oblidant el seu caràcter singular.

La Primera Guerra Mundial va ser en realitat la suma de tres conflictes: "El dels Balcans, per les qüestions de l'Europa de l'Est; la lluita continental, que havia de determinar si el domini alemany s'imposaria, i, per acabar, el desafiament dels alemanys al control general dels anglesos en l'aspecte naval". Conscient d'aquest triple escenari, Hastings fa un esforç reeixit per acostar-se a tots ells, fent aportacions especialment significatives sobre el poc conegut front serbi i, sobretot, donant veu als sense veu. Impressiona la quantitat de dietaris personals, entrevistes i aportacions biogràfiques que il·lustren constantment el text.

Al costat d'aquesta història més a peu de trinxera i carrer, Hastings no s'oblida de subratllar la incompetència d'uns dirigents polítics i militars decimonònics que absurdament aposten per la guerra per tancar els fronts interns oberts. Tot i els intents per racionalitzar a posteriori decisions sovint preses per raons absurdes i interessades, l'accés a la documentació original ens permet descobrir la misèria dels seus argumentaris. La torna d'aquesta incompetència són els milers de morts i ferits durant els primers mesos del 1914 fins a l'estancament dels fronts. El nou segle naixia a les trinxeres.

stats