ARA Llegim
Llegim 06/06/2012

Mor Ray Bradbury, l'autor de 'Fahrenheit 451'

L'escriptor, de 91 anys, un dels grans de la ciència-ficció, ha mort dimecres a Los Angeles

Ara
2 min
Ray Bradbury, en una imatge d'arxiu el 2007 / GETTY IMAGES

BarcelonaRay Bradbury, autor de clàssics de la ciència-ficció com 'Fahrenheit 451' i 'Cròniques marcianes', ha mort avui als 91 anys a Los Angeles. La notícia ha estat confirmada per la seva família i el seu biògraf, Sam Weller.

Amb més de 500 treballs publicats –contes, novel·les, guions televisius, obres teatrals i poesia–, Bradbury és un dels autors nord-americans més prolífics i imaginatius del Segle XX. Bradbury va néixer el 20 d'agost del 1920 a Waukegan, Illinois. Després de l'institut va treballar venent diaris als carrers de Los Angeles mentre es passava les nits a les biblioteques públiques de la ciutat. La seva primera col·lecció d'històries curtes, 'Dark Carnival', va arribar el 1947, i tres anys més tard es publicaria la que seria una de les seves grans obres: 'Les cròniques marcianes', una visió especulativa sobre els primers intents de l'ésser humà per colonitzar el planeta vermell.

El 1953 es va publicar 'Fahrenheit 451', considerada per molts l'obra mestra de l'escriptor. Amb l'objectiu de criticar qualsevol forma de censura, Bradbury hi descriu un futur distòpic en què la paraula escrita està prohibida. En un intent de rescatar el coneixement de l'oblit, un grup de rebels memoritzen obres senceres de literatura i filosofia mentre els llibres són cremats pel govern totalitari. El títol al·ludeix a la temperatura en què el paper comença a cremar. La novel·la es va convertir en un clàssic que el 1966 François Truffaut va traslladar a la pantalla.

Entre els seus títols més importants hi ha també la col·lecció de relats 'L'home il·lustrat', del 1951, i la novel·la 'La fira de les tenebres' ('Something Wicked this Way Comes'), del 1962, on Bradbury analitza el conflicte entre el bé i el mal a través d'una història de terror i fantasia en què dos nois de tretze anys viuen un terrible malson quan una fira ambulant arriba un bon dia al seu poble. En total, Bradbury ha publicat més de 30 llibres, prop de 600 relats curts i diversos poemes, assajos i peces teatrals.

stats