Llegim 20/12/2021

Mor Klaus Wagenbach, editor emblemàtic i estudiós de Franz Kafka

Va publicar autors en llengua alemanya com Günter Grass i Ingeborg Bachmann i traduccions de Michel Houellebecq

2 min
Klaus Wagenbach en una imatge d'arxiu

Barcelona"Puc enorgullir-me de ser l'editor alemany viu que més acusacions de la fiscalia ha rebut", deia sovint Klaus Wagenbach. Nascut el 1930 a Berlín i mort en aquesta mateixa ciutat als 91 anys, ha sigut un dels intel·lectuals alemanys més influents de la segona meitat del segle XX gràcies a la seva intensa —i controvertida— feina com a editor.

Des del 1964, i juntament amb la seva parella, Katharina, va publicar des de Verlag Klaus Wagenbach nombrosos novel·listes i poetes en llengua alemanya com Günter Grass, Ingeborg Bachmann i Hans Werner Richter, però va ser en el camp de l'assaig on l'editor va tenir més problemes. El 1974 va ser condemnat a un any de presó per haver publicat un manifest del grup terrorista Baader-Meinhof, tot i que es va acabar deslliurant d'ingressar al centre penitenciari.

Wagenbach també va tenir problemes amb la desapareguda República Democràtica Alemanya. La publicació d'un llibre de poemes de Wolf Biermann, considerat "dissident" pel règim, va fer que l'editor tingués prohibit l'accés al país. Això va aigualir, durant anys, els seus plans de crear una editorial que funcionés a banda i banda del mur. Entre els autors que, més endavant, va introduir al mercat en llengua alemanya hi ha el també polèmic Michel Houellebecq.

La fascinació per Kafka

"M'interessa publicar llibres que puguin tenir una vigència de 100 anys, com a mínim", deia Wagenbach. En paral·lel a la seva feina d'editor, es va interessar des de molt jove per la vida i obra de Franz Kafka. Després de dedicar-li la tesi doctoral, va publicar una primera temptativa biogràfica sobre els seus anys de joventut (Franz Kafka. Eine Biographie seiner Jugend 1883–1912, 1958); va escriure més endavant un dels textos canònics sobre l'escriptor, Franz Kafka, in Selbstzeugnissen und Bilddokumenten (1981) —en castellà, a Alianza—, i va dedicar un assaig a la Praga que va conèixer l'autor de La transformació (Kafkas Prag. Ein Reiselesebuch, 1993).

"En vida de Kafka, només s'havien publicat set llibrets prims amb narracions de l'autor —recordava el 1999, amb motiu de l'inici de la publicació de les obres completes del txec a Galàxia Gutenberg—. Cap d'ells va tenir un gran èxit. El primer, Contemplació, del 1912, va tenir una edició de 800 exemplars que va trigar 12 anys a esgotar-se". Amb els seus llibres, Klaus Wagenbach va contribuir a divulgar l'enigmàtica ficció i l'addictiva vida de l'escriptor.

stats