ARA Llegim
Llegim 17/08/2015

Guerra entre 'Le Monde' i Michel Houellebecq

El diari publica una sèrie d'articles sobre l'escriptor en què se'l descriu com un personatge contradictori i tirànic. Houellebecq s'ha negat a parlar-hi i ha demanat als seus amics que tampoc ho facin. A més, l'autor estudia recórrer a la justícia

Efe
2 min
L’escriptor que viatja al fons de la nit

BarcelonaLa publicació aquesta setmana a 'Le Monde' d'una sèrie d'articles sobre Michel Houellebecq ha fet que l'escriptor amenaci el diari de recórrer a la justícia. Amb el títol de 'Sis vides de Michel Houellebecq', dedica des d'aquest dilluns i fins dissabte en diversos lliuraments un retrat de l'autor d''El mapa i el territori' o 'Submissió', descrit com a personatge contradictori i tirà.

"S'ha envoltat d'una cort d'emperador xinès. [...] Es presenta com una víctima, com un ésser que pateix i al qual la literatura ha permès elevar més enllà del seu destí. En realitat, s'ha convertit en un tirà", diu d'ell un amic escriptor que no s'identifica. La sèrie d'articles, signada per la periodista Ariane Chemin, descriu en el primer capítol algú que s'ha vist superat pel personatge que ell mateix ha engendrat.

Houellebecq, boicotejador

'Le Monde' reconeix que el poeta, assagista i novel·lista, guardonat a França amb el premi Goncourt i conegut també per obres com 'Les partícules elementals', és l'autor contemporani francès més llegit i estudiat a l'estranger. Però aquesta exploració de l'univers d'un escriptor a la vegada "al marge del món i en el nucli de la seva època" no minimitza la seva vàlua com a literat, però tampoc la seva controvertida personalitat.

El diari acompanya el llançament d'un article paral·lel en el qual deixa clar que Houellebecq va boicotejar la seva elaboració i va animar els seus coneguts a fer el mateix. "Rebutjo parlar-hi i demano a la gent que conec que adopti la mateixa actitud", va respondre en un correu electrònic a finals de juny, en què va incloure "tot París", segons "Le Monde", entre ells el filòsof Bernard-Henri Lévy o l'escriptor Frédéric Beigbeder. El diari no ho ha tingut fàcil a l'hora de recollir testimonis sobre Houellebecq, ja que editorials com Flammarion o gent com la seva segona esposa, Marie-Pierre Gauthier, han rebutjat fer declaracions a la periodista Ariane Chemin.

stats