Màrius Sampere publica nou poemari, 'L'esfera insomne'
És el primer llibre que publica a la col·lecció 'Alabatre' de LaBreu. Sampere ha estat reconegut enguany amb el Premi de la Crítica Catalana
BarcelonaEl poeta Màrius Sampere (Barcelona, 1928) tancarà l'any 2015 havent publicat quatre llibres: 'L'esfera insomne' –que LaBreu farà arribar a les llibreries el dia 7 de setembre– s'afegirà a 'Ignosi' (Edicions Poncianes), 'Dorm / Els espais ocupats' (Pont del Petroli) i l'antologia '123' (Edicions del Buc). Reconegut recentment amb el Premi de la Crítica Catalana per 'Ningú més i l'ombra' (Proa, 2014), Sampere es troba en un dels moments de més presència editorial de la seva trajectòria, que va arrencar l'any 1963 amb el premi Carles Riba per 'L'home i el límit'.
El comunicat de premsa de LaBreu descriu així la poètica de Sampere: "A voltes místic o escèpticament religiós, confabulat amb l’ordre del caos, el dintre o el fora, la plasmació del Mal, la foscor que per si sola il·lumina, la seva és una poesia total que transcendeix la quotidianitat i la moralina. I de sobte, esgotats pràcticament tots els premis, els èxits, els honors; digerit i dissimulat l’enorme prestigi, Màrius Sampere decideix reinventar-se. I ho fa, i ho aconsegueix, sense trair la veu que el delata però creant un univers poètic nou, potser més íntim, molt més íntim, però alhora expansiu, infinit, total, on la certesa d’un final de camí esdevé desmesurada reflexió i deliri líric que esclata en un dels llibres més brutals, més definitius i contundents de la literatura mundial dels nostres temps: 'L'esfera insomne'".
Actualment Màrius Sampere és un dels poetes més ben considerats de la generació nascuda abans de la Guerra Civil. Autor d’una obra singular i ambiciosa, ha rebut reconeixements importants a la trajectòria –la Creu de Sant Jordi (1999), el Premi Nacional de Cultura (2003), el Jaume Fuster (2010)–, però es resisteix a deixar de continuar ampliant el seu univers líric, conceptualment dens però expressat amb una lleugeresa i un sentit de l’humor poc freqüents.