ARA Llegim
Llegim 26/10/2014

Obre les portes un espai museístic dedicat a Manuel de Pedrolo

Ubicat al Castell de Concabella, vol esdevenir "un centre de referència" sobre la figura de l'autor segarrenc. Ha suposat una inversió de 320.000 euros finançats a través del programa Leader de la Unió Europea

Acn
2 min

ConcabellaAquest diumenge ha obert les portes al Castell de Concabella l'Espai Pedrolo, el primer espai que exposa de forma permanent la vida, obra i pensament polític de l'autor segarrenc. Amb més de 300 metres quadrats, l'espai, que vol esdevenir "un centre de referència" sobre la figura de Manuel de Pedrolo, acull l'exposició permanent 'Pedrolo, més enllà dels límits', que abasta l'ampli univers pedrolià i presenta l'autor, tant en la seva dimensió biogràfica com literària i que, a més dels llibres, mostra manuscrits de Pedrolo així com una recreació del seu propi despatx. L'Espai Pedrolo es complementa amb una sala d'exposicions temporals i, en breu, també acollirà el fons documental de l'autor.

Homenatge a un autor prolífic

L'Espai Pedrolo, ubicat al segon pis del Castell de Concabella, disposa d'una sala de 150 metres quadrats amb quatre espais sobre el llegat i trajectòria de l'autor de la Segarra; d'una sala també de 150 metres quadrats destinada a exposicions temporals; així com amb un espai de 50 metres quadrats que en breu acollirà el fons documental de Manuel de Pedrolo, un espai que en aquest cas només estarà obert a estudiosos i investigadors i on es s'hi recollirà la correspondència, manuscrits, poemes visuals de l'autor així com documentació referida a Pedrolo.

Adelais de Pedrolo, filla de l'autor, ha destacat que la inauguració de l'espai dedicat a la figura i obra del seu pare, 24 anys després de la seva mort, suposa "un merescut homenatge a una persona que no només va escriure si no que va conrear tots els gèneres amb una actitud de servei als Països Catalans si no que va tenir un posicionament honest, defensor de la llengua i de la nació".

L'Espai Pedrolo acull la primera mostra permanent sobre la trajectòria vital i literària de l'escriptor nascut a l'Aranyó (Segarra). La comissària de l'exposició, Anna Moreno, ha destacat que intenta ser un "breu retrat" de l'escriptor de la Segarra "perquè el llegat de la vida i obra de Pedrolo és enorme". 'Pedrolo, més enllà dels límits' "explicita la relació de l'autor amb la paraula i en concret amb el terme llibertat", ha explicat Moreno. "Pedrolo és un autor molt prolífic amb grans temes, estils, formes i estructures però amb una unitat concreta, sempre va voler trencar els límits literaris i també ideològics", ha remarcat. Per això, el visitant "trobarà reixes que cal traspassar, el seu concepte vital i podrà explorar la condició humana més enllà de qualsevol límit".

L'Espai Pedrolo, que ha suposat una inversió de 320.000 euros, finançats a través del programa Leader de la Unió Europea, ha estat dissenyat per la directora del Museu Comarcal, Carme Bergés, i l'especialista en Pedrolo i comissària de l'exposició permanent, Anna Moreno. El projecte també ha comptat amb la participació de la Fundació Manuel de Pedrolo.

stats